Verwerken paneelstoffen

Stoffenland heeft veel paneel stoffen te koop. Deze stoffen trekken vaak de aandacht door het opvallende design. Als u kiest voor paneelstof, maakt u gegarandeerd een bijzonder kledingstuk! Het laat zich te raden dat paneel stoffen op een zorgvuldige (en wellicht: anders dan u gewend bent) verwerkt moeten worden. In dit artikel leggen wij uit hoe je het verwerken paneelstoffen het best doet, zodat u de mooiste (kinder) kledingstukken maakt!

woestijn paneelstof voorbeeld shirt

Wat is paneelstof?

Verwerken paneelstoffen
Verwerken paneelstoffen met dinosaurussen

Hierboven is een voorbeeld van een paneel stof in katoen tricot, met het thema ‘dinosaurus / T-Rex’ afgebeeld. Bij dit paneel is het duidelijk dat het eigenlijk drie verschillende, bij elkaar passende stoffen zijn. Soms is dat minder duidelijk en loopt het dessin door over de gehele stof.

Bij een paneelstof is het de bedoeling dat de panden van het te maken kledingstuk dusdanig op de dessins worden gelegd, dat de afbeelding zo goed mogelijk uitkomt. Het zal wellicht wat puzzelen zijn, maar door de panden op de beste manier uit te snijden of te knippen, kan een prachtig uniek kledingstuk worden gemaakt.

 

Hoe knip je het best de paneelstof?

Bij het verwerken paneelstof, kun je het best de panden ‘volledig’ uitknippen uit papier. Bij de meeste patronen volstaat het om bij het voor- en achterpand de helft uit te knippen en dan het pand op de stofvouw te leggen. Als u werkt met paneelstof, kunt u beter het pand volledig uitknippen uit het patroonpapier. U kunt vervolgens het hele pand op de stof leggen en zien op welke manier de afbeelding het mooist wordt geknipt. Het is dan letterlijk ‘passen en meten’.

Dit betekent ook dat u het best de panden vanaf de voorzijde van de stof uittekent en uitknipt. Voor uni stoffen wordt nog weleens het pand op de achterzijde van de stof uitgetekend. Voor paneelstof is die werkwijze af te raden, aangezien u dan de afbeelding niet optimaal kunt zien – en dus niet weet of de afbeelding het best tot zijn recht komt.

 

Voor welke patronen is paneel stof geschikt?

Paneelstof is het meest geschikt voor wat simpelere patronen. Oftewel: patronen zonder deelnaden en zonder onderbrekingen. Hoe groter het vlak is dat niet onderbroken wordt, hoe mooier de afbeelding tot zijn recht komt. Bij verwerken paneelstoffen kies je dus het beste voor eenvoudigere naaipatronen.

Heeft u toch een patroon waarbij u deelnaden moet invoegen? Let dan extra goed op waar die naden zitten en op welke manier u de stof moet uitknippen of uitsnijden. Dergelijke naden kunnen het patroon namelijk verstoren.

 

Basis naaipatronen zijn geschikt voor paneelstof

Helemaal makkelijk wordt het verwerken van paneelstof als u gebruik maakt van het basis naaipatronen van Annie Do It Yourself. Dit naaipatroon is duidelijk uitgelegd, voorziet in eenduidige, Nederlandstalige werkbeschrijving en het patroon komt op een stevig patroonblad. U hoeft bij dit patroon niet te zoeken naar de patroondelen, want alle delen zijn duidelijk en separaat weergegeven.

Dit basis naaipatroon is beschikbaar in de varianten:


Gratis naaipatroon geschikt voor paneelstof

Er bestaan legio naaipatronen die in de basis simpel zijn en weinig deelnaden hebben. U kunt uiteraard uw eigen favoriete naaipatroon gebruiken. Mocht u op zoek zijn en graag een gratis naaipatroon willen gebruiken voor het verwerken paneelstof, overweeg dan het Ester & Ebbe naaipatroon van Threads by Caroline. U vindt dit naaipatroon door hier te klikken.

 

Waarmee moet ik rekening houden bij het verwerken van paneelstof?

Bij het werken met paneelstof vraagt het uitknippen of uitsnijden van de panden extra aandacht. Ook kunt u het best een patroon kiezen met zo groot mogelijke ononderbroken panden. Deze onderwerpen komen hierboven uitgebreider aan bod. Verder kunt u uw gebruikelijke werkwijze hanteren.


Wat is een Digital print?

Digital print stoffen, en daarmee ook de tricot paneelstof, hebben vaak scherpe afbeeldingen en kunnen veel verschillende kleuren bevatten. Deze paneelstof is, net als de meeste paneel stoffen, vervaardigd met behulp van Digital Print. Digital Print is een nieuwe, computergestuurde techniek waarbij de dessins regelrecht op de stof worden gedrukt. Door deze techniek is het mogelijk om scherpe afbeeldingen op stof te drukken en veel gebruik te maken van kleuren. Je kan Digital Print altijd herkennen aan het feit dat de achterzijde wit is. Alleen de voorzijde is ‘geprint’ bij een stof in Digital Print.

 

Voordelen van paneelstof

Zoals in dit artikel betoogd kunt u van paneel stoffen mooie, unieke kledingstukken maken. De prints zijn over het algemeen prachtig en dit zorgt voor een uniek design. 

Kort samengevat zijn de belangrijkste voordelen van het werken met paneel stoffen:

  • Mooie prints
  • Unieke designs
  • Door te werken met panelen maakt u de mooiste kledingstukken
  • Doordat u gebruik kan maken van simpele patronen, zijn paneel stoffen uitermate geschikt voor beginners en snelle naaisters!

 

Tips voor het verwerken paneelstof

 

Neem bij het verwerken van paneel stoffen de volgende uitgangspunten in ogenschouw.

  • Gebruik een relatief simpel patroon (zonder coupnaden) zodat uw paneel zo mooi mogelijk uitkomt
  • Neem de tijd om het paneel goed op de stof te leggen

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

Paneelstoffen koop je natuurlijk bij je vertrouwde stoffenwinkel online: Stoffenland.

 

Annabel

Annabel Laurenssen

Dit artikel is geschreven door Annabel.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Zelf naai ik veel voor onze zoons Julian (3) en William (0) in tricot stoffen.

Laat je een berichtje achter met je reactie op dit artikel? Delen mag natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.