Boordstof

Resultaat 1–12 van de 35 resultaten wordt getoond

Boordstof kopen om uw zelfgemaakte kleding netjes en professioneel af te werken? Met deze boord stof ziet uw zelfgemaakte kledingstuk er mooi en professioneel afgewerkt uit!


Boordstof kopen – een uitgebreid assortiment boordstoffen op maat geknipt

Boordstof kopen in uw favoriete kleur en uw kledingstuk ziet er netjes en professioneel afgewerkt uit. Wij hebben een ruim assortiment kleuren zodat u de juiste kleur kan vinden en de afwerking van uw kledingstuk helemaal matcht met uw stoffen. Zo kunt u met uw zelfgemaakte kledingstuk zeker voor de dag komen!

Boordstoffen zijn ideaal om kleding af te werken. Met boord stof wordt voornamelijk kleding met stretch afgewerkt Denk bijvoorbeeld aan mouwen, kragen en halzen van t shirts, truien en vesten die u maakt van bijvoorbeeld tricot stoffen of French Terry stof. U heeft dan natuurlijk wel de juiste, bijpassende kleur nodig. Daarom heeft uw stoffenwinkel Stoffenland een uitgebreid assortiment kleuren van deze stoffen op voorraad.

Omdat u boord stof gebruikt voor afwerking heeft u vaak niet zoveel nodig. Daarom knippen wij deze stof per meter op maat. U kunt deze stofsoort kopen vanaf 10 centimeter. Wij knippen deze stoffen voor u op de juiste maat. U vindt ons assortiment op deze pagina. Al onze boordstoffen zijn van goede kwaliteit, 265 tot 300 gram per m2 en zijn 35 cm rondgebreid.

Eigenschappen van boordstof

Boordstof wordt vaak gekocht om andere stof ‘af te maken’. Met deze stof geeft u namelijk snel en eenvoudig uw kleding een professionele look. Maar wist u dat boordstof nog veel meer positieve eigenschappen heeft? Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende positieve eigenschappen.

 • Doordat boordstof een hoog percentage elasthaan heeft, is het zeer rekbaar. Met deze stof maakt u dus een mouw- of halsboord dat mooi aansluit, terwijl het (zonder rits) makkelijk aangetrokken kan worden.
 • De elasticiteit geeft het kledingstuk vorm. Van nature heeft tricot stof, French Terry of Alpenfleece minder vorm. Door het af te werken met boordstof, zorgt u ervoor dat de stof in het gewenste model blijft zitten.
 • Een kledingstuk, zoals een trui of een broek, dat met aansluitende boorden is afgewerkt, geeft meer warmte. De uiteinden van het kledingstuk sluiten immers beter aan om de huid, waardoor minder lichaamswarmte verloren gaat. Ideaal voor de koudere dagen: een warme trui voor uzelf of een broek voor een kind dat ook met koudere temperaturen lekker buiten wil spelen.
 • Kledingstukken die zijn afgewerkt met aansluitende, elastische boorden hebben vaak een hoger draagcomfort. De stof van het kledingstuk blijft beter op zijn plek zitten en kleding slobbert niet hinderlijk in de weg.

Boord stof kopen voor uw kledingstuk is dus vaak een goed idee.

Wat is boordstof?

Boordstof is een gebreide stof en valt daardoor onder de tricot stoffen. Deze stof is erg rekbaar, waardoor het ideaal is om mouwen en halzen af te werken. Doordat deze stof zo rekbaar is, kan het kledingstuk comfortabel worden aangetrokken zonder dat gebruik hoeft te worden gemaakt van bijvoorbeeld een rits of knopen.

Ook kunt u boordstof gebruiken om een tailleband te maken. Dit is bijvoorbeeld handig bij kinderstoffen en babystofjes. Zonder elastiek te gebruiken weet u dat de broekjes van uw kinderkleding en babykleding niet afzakken. Ook kunt u deze stof gebruiken om taillebanden te maken aan zwangerschapskleding. Doordat de stof erg rekbaar is, zal de zwangerschapsbroek met een tailleband in deze stof, lang mee kunnen groeien.

Boordstof is een gebreide stof, en dus een soort tricot of jersey stof. Het is meestal gemaakt van een katoenen basis en bevat een hoog percentage elasthaan. Daardoor wordt het niet alleen extra rekbaar, maar ook komt de stof altijd mooi terug in model. Ideaal natuurlijk, voor een stof die vaak wordt uitgerekt bij het aan- en uittrekken van het kledingstuk.

Het gebreide karakter van deze stof kan worden herkend aan de v-structuur. Trek de stof een klein beetje uit elkaar en de kenmerkende v-tjes zullen zichtbaar worden. Door deze productiewijze is de stof van nature rekbaar. Het elasthaan dat vervolgens is toegevoegd maakt de stof extra rekbaar en zorgt er bovendien voor dat de stof zijn vorm behoudt, ook na vele keren dragen en vele malen wassen.

Tip: wilt u meer weten over tricot stoffen en hoe deze te verwerken? Lees dan ons blog over tricot stoffen door hier te klikken.

Waar kunt u het best boordstof kopen?

Boordstof kopen doet u natuurlijk het best bij uw stoffenwinkel online. Wij kunnen u namelijk adviseren over welke het best kan worden gebruikt in uw naai creatie en welke stof het best past bij bijvoorbeeld uw tricot stof of French Terry stof, die u als basis gebruikt voor uw kledingstuk.

Hoe knip en naai je boordstof rondgebreid?

Boordstof rondgebreid heeft een stofbreedte van 35 centimeter. Doordat deze stof rondgebreid is, is de stofbreedte 70 centimeter als de stof wordt open geknipt.

Om deze stof op de juiste maat te knippen, wordt boordstof rondgebreid vaak eerst open geknipt. Bij deze stof vallen de lengtestrepen vaak goed op. U zult zien dat als u aan de stof trekt, de meeste rek zit in de breedte. Knip de stof daarom open in de lengte. U krijgt dan een lap stof van 70 cm, in plaats van 35 cm.

Vervolgens kunt u de juiste formaten knippen uit de stof om uw kledingstuk netjes af te werken.

Hoe naai je boordstof?

Boordstof naai je op dezelfde manier als tricot stof. Dit betekent dat je met een paar zaken rekening moet houden.

 • Gebruik een naald die voor tricot geschikt is. Bij voorkeur is dit een 'jersey' naald. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een 'stretch' naald.
 • Gebruik goed naaimachine garen. Ideaal voor het naaien van boordstof is Mettler Seraflex naaimachinegaren.
 • Gebruik een stretch steek op de naaimachine. Dit is een rekbare steek. Vaak wordt een flauwe zigzag steek gebruikt.
 • Werk indien mogelijk de randen van de boordstof af met een overlock steek. Als dit niet mogelijk is, werk je de randen af met een zigzag steek.
 • De te bevestigen boordstof bevat slechts 3/4e deel van de lengte van de af te werken rand. Om de boordstof te bevestigen moet deze dus worden uitgerekt. Zorg er echter voor dat de basisstof (dus de stof die afgewerkt moet worden) nooit mee uitrekt.
 • Om de boordstof netjes af te werken en de juiste richting uit te laten wijzen, kan dit worden afgewerkt middels het doorstikken van de stof.
 • Zorg dat u de juiste fournituren heeft bij boordstof kopen.

Tips en trics bij het knippen en naaien van boordstof

Je wilt natuurlijk dat boordstof goed aansluit waar je het kledingstuk afwerkt, zoals de mouwen of de hals. Belangrijk is dat u niet teveel stof gebruikt. Als u de boorden te lang maakt, gaan ze namelijk naar voren staan of lubberen - een veelgemaakte fout door naaisters.

Om de boorden goed te laten aansluiten neemt u 75% van de lengte van de af te werken rand. Hiervoor gaat u als volgt te werk.

 1. Meet de lengte van het af te werken deel van het kledingstuk op, bijvoorbeeld de mouw of de hals.
 2. Vermenigvuldig de gemeten lengte met 0,75 (bijvoorbeeld: 1 meter x 0,75 = 75 centimeter)
 3. Tel de benodigde naadwaarde hierbij op. Meestal wordt 2 centimeter aangehouden. (bijvoorbeeld: 1 meter x 0,75 = 75 centimeter + 2 centimeter = 77 centimeter)

Let op! Normaal mag u de stof nooit uitrekken bij het naaien. Dit is bij boordstof echter niet te voorkomen, doordat u een kleinere hoeveelheid stof naait. Het is zelfs mogelijk dat u denkt dat de boord te krap is, dit is echter niet zo - mits u de stof recht van draad heeft geknipt zodat de stretch behouden blijft. De te bevestigen stof bevat slechts 3/4e deel van de lengte van de af te werken rand. Om de boorden te bevestigen moet deze dus worden uitgerekt. Zorg er echter voor dat de basisstof (dus de stof die afgewerkt moet worden) nooit mee uitrekt.

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.