Dé 7 beste tips voor het naaien met viscose stoffen

7 tips voor het naaien met viscose stoffen

Stel je voor dat je je eigen handgemaakte zomerjurk of blouse draagt, gemaakt met de zijdezachte soepelheid van viscose stoffen. Je voelt je de hele dag comfortabel en stijlvol, of je nu aan het werk bent of geniet van een dagje uit. Met onze 7 tips voor het naaien met viscose stoffen bereik je dat. Van het kiezen van de juiste naald tot het gebruik van de juiste naadtoeslagen, wij bieden alle nodige informatie om uw succes te garanderen.

 

Naaien met viscose stoffen vraagt echter om bepaalde vaardigheden, toepassingen en behandelingen. Misschien heb je moeite met naaien met viscose stoffen? Lopen uw projecten niet zo goed als u had gehoopt? Of ga je voor het eerst met viscose stoffen werken? Wij hebben de oplossing voor u!

 

Maak kennis met onze 7 tips voor het naaien met viscose stoffen. Ons deskundige team heeft dit uitgebreide artikel samengesteld dat je zal helpen dit delicate materiaal onder de knie te krijgen en verbluffende kledingstukken te creëren.

 

Viscose is een ademende en lichtgewicht stof die perfect is om koel te blijven tijdens die hete zomerdagen. Het valt prachtig en voelt zacht en luxueus aan op de huid. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende prints en patronen om je garderobe net dat beetje extra kleur te geven.

 

 

Waarom naaien met viscose stoffen lastig kan zijn

 

Viscose stof is tegenwoordig een van de meest populaire stoffen in de mode-industrie. Het is zacht, lichtgewicht en biedt een luxe uitstraling en gevoel. Naaien met viscose stoffen kan echter lastig zijn. Dit is waarom:

 

  • Ten eerste heeft viscose stof de neiging om na het wassen te krimpen. Dit betekent dat als u uw stof niet wast voordat u begint met naaien met viscose stoffen, uw afgewerkte kledingstuk mogelijk te klein wordt of oncomfortabel zit.
  • Ten tweede is viscose gevoelig voor rafelen aan de randen. Dit kan het moeilijk maken om naden en zomen netjes af te werken zonder dat ze na verloop van tijd gaan rafelen.
  • Ten slotte is viscose vanwege zijn delicate aard gemakkelijk vatbaar voor kreuken en kreuken. Dit betekent dat als je je kledingstuk eenmaal aan elkaar hebt genaaid, het misschien zorgvuldig moet worden gestreken of gestoomd om ongewenste kreukels te verwijderen.

 

In dit artikel worden 7 tips gegeven voor het naaien met viscose stoffen. Pas deze tips toe en geniet van prachtige resultaten!

 

 

Tip 1: Was je viscose stof voor

 

Als je op mij lijkt, hou je van het zachte, zijdeachtige gevoel van viscose stof. Deze stoffen zijn zo lekker luchtig, zitten ontzettend comfortabel en staan chique! Maar wist je dat het voorwassen van je viscose stoffen een enorm verschil kan maken in hun levensduur en duurzaamheid? Het is waar! Het voorwassen van viscose is een vaak over het hoofd geziene stap bij het naaien, maar het kan je op de lange termijn tijd en geld besparen.

 

Voorwassen helpt niet alleen om overtollige kleurstof of chemicaliën uit de stof te verwijderen, het helpt ook om krimp en kleurbloeding te voorkomen. Bovendien helpt het om stijve of krassende stoffen zachter te maken, zodat ze comfortabeler aanvoelen op je huid. Dus als je deze stap hebt overgeslagen, is dit het moment om te beginnen! Gooi je viscose stoffen gewoon in een koude was met een mild wasmiddel voordat je ze voor het eerst draagt.

 

Houd wel altijd rekening met het wasvoorschrift voor viscose stoffen. Voor de viscose stoffen zonder stretch die via Stoffenland.com worden verkregen, geldt het volgende voorschrift:

 

naaien met viscose stoffen ♥ Stoffenland

 

 

Tip 2: Gebruik een scherpe naald voor het naaien met viscose stoffen

 

Heb je eerder moeite gehad met het naaien met viscose stoffen? Nou, ik heb een tip die je naai-ervaring met dit lastige materiaal veel gemakkelijker zal maken! Tip nummer 2: Gebruik een scherpe naald voor het naaien met viscose stoffen.

 

Het gebruik van een scherpe naald is cruciaal als het gaat om het hanteren van viscose stof. Viscosevezels kunnen vrij delicaat zijn en breken gemakkelijk als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Een botte naald kan gemakkelijk aan de stof blijven haken of eraan trekken, waardoor onherstelbare schade ontstaat. Een scherpe naald glijdt soepel door de vezels waardoor onnodige slijtage wordt voorkomen.

 

Het gebruik van een scherpe naald voorkomt niet alleen schade aan de stof, maar zorgt ook voor schoon en nauwkeurig stikwerk. Hoe scherper de naald, hoe nauwkeuriger uw steken zullen zijn. Daarom kan je het best elk kledingstuk starten met een nieuwe naald. En uiteraard dient de naald geschikt te zijn voor de stof. Dus de volgende keer dat u met viscose werkt, vergeet dan niet uw oude naald te verwisselen voor een nieuwe en scherpe naald!

 

 

Welke naald gebruik je voor het naaien met viscose stoffen?

 

Het naaien met viscose stoffen kan een ontmoedigende taak zijn als u niet over de juiste naald beschikt. Viscose is een mooie en luxe stof die prachtig valt en daardoor perfect is voor jurken, blouses en rokken. Het is echter een materiaal dat ook een uitdaging kan zijn om mee te werken vanwege de delicate aard ervan.

 

De ideale naald om te gebruiken bij het naaien met viscose stoffen is een universele naald. Dit type naald is ontworpen om met de meeste stoffen te werken, inclusief viscose. Het heeft een licht afgeronde punt waardoor het in de stof kan dringen zonder schade aan te richten of gaten achter te laten.

 

Universele naalden zijn er in verschillende maten, variërend van 60-100, afhankelijk van de dikte van uw stof. Voor de lichte viscose stoffen kan een naald met dikte 60 – 70 vaak voldoende zijn.

 

 

Tip 3: Kies de juiste draad voor het naaien met viscose stoffen

 

Als het gaat om het naaien met viscose stoffen, is het kiezen van de juiste draad absoluut essentieel. De verkeerde draad kan leiden tot ongewenst rimpelen, rafelen en zelfs breken van uw stof. Maar vrees niet! Met slechts een paar eenvoudige tips kunt u het perfecte garen voor uw volgende project selecteren.

 

Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht van je viscose stof. Lichte stoffen hebben dunnere draden nodig, terwijl dikkere stoffen zwaardere draden nodig hebben. Controleer het label op de draadklos of vraag om hulp in de winkel als u niet zeker weet welk gewicht het meest geschikt is voor uw specifieke stof.

 

Kies ten tweede voor een hoogwaardige polyester garen of rayondraad, omdat deze vanwege hun sterkte en elasticiteit vaak goed werken met viscosematerialen. Dit soort garens hebben ook een lichte glans die de zijdeachtige uitstraling van viscose stoffen prachtig zal aanvullen.

 

 

Tip 4: speld en knip voorzichtig je zijdezachte viscose stoffen

 

Zijdeachtige viscosestoffen zijn tegenwoordig helemaal in, en het is geen wonder waarom! Ze voelen zacht aan, vallen prachtig en geven je het gevoel dat je een miljoen dollar bent. Maar als het gaat om het werken met deze delicate stoffen, kan het lastig worden. Dat is waar tip nummer vier om de hoek komt kijken: speld en knip je zijdezachte viscose stoffen voorzichtig.

 

 

Je viscose stoffen voorzichtig spelden voorkomt gaatjes in de stof

 

Laten we het eerst hebben over pinnen. Bij het werken met zijdeachtige viscose stoffen is het belangrijk om fijne spelden te gebruiken die geen grote gaten achterlaten of de stof blijven haken. In plaats van je spelden recht naar binnen te duwen, probeer ze schuin in te steken zodat ze soepel door de stof glijden. En zorg ervoor dat je de spelden binnen uw naadtoeslag plaatst, zodat je er later niet per ongeluk overheen naait.

 

Een nog beter alternatief is het werken met wonderclips. Hierbij worden clips geplaatst op de stof zonder gaatjes te maken. Deze clips houden de stof goed op zijn plaats. Let ook bij wonderclips er goed op dat je niet over de clips heen naait.

 

 

Viscose stoffen zorgvuldig knippen of snijden

 

Knippen van de stof is het halve werk, en bij viscose stoffen is dat misschien nog wel meer. Doe dit zorgvuldig en voorzichtig voor het mooiste resultaat!

 

Ben jij iemand die graag met viscose stoffen werkt? Zo ja, dan weet je hoe belangrijk het is om ze zorgvuldig te knippen. Viscose stoffen staan bekend om hun draperende kwaliteit en zachte textuur, maar ze kunnen ook een beetje lastig zijn om mee te werken. Het snijden of knippen van deze stoffen vereist precisie en geduld om ervoor te zorgen dat het eindproduct er netjes en professioneel uitziet.

 

De eerste stap bij het knippen van viscose stof is ervoor te zorgen dat het goed is voorbereid. Dit betekent dat je de stof wast en droogt voordat je hem op maat knipt. Omdat de stof van nature wat kan kreuken, is het belangrijk de stof vooraf ook glad te strijken.

 

Als je stof klaar is, zorg er dan voor dat je een scherpe schaar of een rolmes bij de hand hebt. U wilt niet dat bot gereedschap blijft haken of uw delicate materiaal gaat rafelen! Het is ook belangrijk om een snijmat te gebruiken als je een rolmes gebruikt – dit beschermt zowel je tafeloppervlak als het mes van je mes.

 

Neem voor het knippen of snijden van de stof de tijd. Het kan lastiger zijn om viscose stof in de juiste vormen te knippen, maar eens dat goed is gebeurt, kan het bijna niet meer mis gaan!

 

 

Tip 5: Test je steken

 

Als je een naailiefhebber bent, dan zou je weten dat viscose een lastige stof is om mee te werken. Het is licht en zwierig, maar het rafelt gemakkelijk en kan behoorlijk glad zijn. Maar laat je daardoor niet afschrikken! Er zijn manieren om het werken met viscose stof onder de knie te krijgen, te beginnen met het testen van uw steken.

 

Het testen van uw steken is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw eindproduct er netjes en professioneel uitziet. Voordat je aan het eigenlijke project begint, neem je wat stukjes van dezelfde stof en test je verschillende steeklengtes en spanningen. Dit geeft u een idee van wat het beste werkt voor uw specifieke machine en stikstijl.

 

Zoals de tips hiervoor al beschreven, is het gebruiken van een scherpe naald cruciaal. Een scherpe naald met een klein oogje is ideaal voor dit soort materiaal, omdat het de kans op vasthaken of trekken aan de draden verkleint.

 

Op de naaimachine kan viscose stof zonder stretch worden genaaid met een rechte steek. Zet de steken zo dicht mogelijk bij de stofrand, aangezien de viscose stoffen van nature gaan rafelen. Hoe minder ruimte voor rafels, hoe fijner. Een andere optie is het afwerken van de zomen van de viscose stoffen. Een mooie manier is het gebruik maken van rolzomen.

 

Randen van viscose stoffen afwerken met rolzomen

 

Een prachtige manier om viscose af te werken is met een rolzoom. Een rolzoom kan wel even oefening vereisen. Daarnaast is het altijd nodig om de juiste steekinstellingen te testen. Gebruik daarvoor een testlapje van dezelfde stof als je kledingstuk. Op de site van Bernina is een duidelijke tutorial of beschrijving over hoe je rolzomen maakt met de lockmachine (Klik hier om de site te openen in een nieuw scherm).

 

 

Tip 6: Zorgvuldig strijken van viscose stoffen tijdens het naaiproces

 

Viscose stoffen kunnen een lastig materiaal zijn om mee te werken, maar ze zijn ook een van de meest veelzijdige stoffen die er zijn. Een van de grootste uitdagingen bij het naaien met viscose stoffen is ervoor te zorgen dat het tijdens het hele proces kreukvrij blijft. Dat is waar zorgvuldig strijken om de hoek komt kijken – en waarom Tip 6 zo cruciaal is.

 

Voordat u begint met het naaien van een project met viscose stof, moet u het eerst zorgvuldig strijken. Dit helpt eventuele kreukels te verwijderen en zorgt ervoor dat de stof plat ligt terwijl u eraan werkt. Een vlak oppervlak maakt het veel gemakkelijker om nauwkeurig te meten en uw patroondelen nauwkeurig uit te snijden.

 

Gebruik bij het strijken van viscose een lage temperatuur en druk zachtjes op de stof zonder te veel druk of stoom uit te oefenen. Het is belangrijk om de stof niet uit te rekken of te vervormen tijdens het strijken – dit kan later in uw project leiden tot ongelijke naden of rimpels.

 

Strijk de stof ook regelmatig tijdens het naaiproces. Strijk je naden open en zorg ervoor dat de vlakken die je stikt, telkens kreukvrij zijn. Het goed en regelmatig strijken tijdens het naaien zorgt echt voor een professioneler resultaat. Probeer het eens uit en ervaar het verschil!

 

 

Tip 7: Bewaar je viscose op de juiste manier

 

Viscose is een veelzijdige en betaalbare stof die al jaren veel gebruikt wordt in de mode-industrie. Door zijn lichte en ademende eigenschappen is het perfect voor zomerjurken, blouses en rokken. Het bewaren van viscose kan echter lastig zijn, omdat het gemakkelijk kreukt en zijn vorm verliest als het niet op de juiste manier wordt bewaard.

 

De eerste stap bij het opbergen van uw viscose kledingstukken is ervoor te zorgen dat ze schoon en droog zijn voordat u ze opbergt. Eventuele vlekken of vocht die op de stof zijn achtergebleven, kunnen na verloop van tijd verkleuring of schade veroorzaken. Het is het beste om je viscose items met de hand te wassen met een mild wasmiddel en ze plat te laten drogen.

 

Eenmaal droog, vouw je viscose kledingstukken netjes op in een la of hang ze op gevoerde kleerhangers in een kast. Vermijd het te dicht op elkaar hangen of leggen van kledingstukken, omdat dit vouwen en rimpels kan veroorzaken die later moeilijk te verwijderen zijn.

 

 

Conclusie: Viscose stoffen naaien voor de mooiste kledingstukken in je garderobe!

 

Ben je moe van dezelfde oude stoffen in je kledingkast? Klaar om wat nieuwe, frisse stukken aan je collectie toe te voegen? Zoek niet verder dan viscose! Dit veelzijdige materiaal is perfect voor het maken van verbluffende kledingstukken die overal waar je heen gaat de aandacht trekken. Of je nu op zoek bent naar een zwierige zomerjurk of een strakke, verfijnde blazer, naaien met viscose stoffen geeft je de mooiste resultaten.

 

Een van de beste eigenschappen van viscose stof zijn de zachtheid en drapering. Het voelt licht aan, waardoor het ideaal is voor het creëren van vloeiende, romantische ontwerpen die prachtig met je lichaam meebewegen. Bovendien is het een ongelooflijk ademende stof, waardoor je zelfs op warme zomerdagen koel en comfortabel blijft. Viscose heeft ook een subtiele glans die elk kledingstuk een elegante toets geeft, waardoor het perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon om wat glamour toe te voegen aan je dagelijkse kleding.

 

 

Wacht niet langer en begin met het samenstellen van je perfecte zomergarderobe met viscose stoffen. Shop nu alle kleuren en prints viscose stoffen die je nodig hebt, start met naaien met viscose stoffen en laat je creativiteit de vrije loop!

Shop direct alle viscose stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.