Zelf een deken naaien in 3 eenvoudige stappen – gratis naaipatroon voor een deken

Zelf een deken naaien in 3 eenvoudige stappen 

gratis naaipatroon voor een deken

De winter staat weer voor de deur! Dat betekent: tijd voor gezelligheid in huis en lekker knus wegkruipen onder een warme deken. In andere jaren waren we al fan van de cosy dekentjes. Maar nu de gasprijzen blijven stijgen, en ook de overheid roept op om minder gas te verbruiken, kunnen dekens ook helpen bij het lager zetten van de thermostaat. Een warme winterdeken naaien is een makkelijk klusje dat ook geschikt is voor beginnende naaisters. Daarom volgt hieronder een werkbeschrijving of gratis naaipatroon voor het zelf naaien van een deken in 3 eenvoudige stappen.

deken naaien

Stap 1: Stof kopen voor voor zelf een deken naaien

Onder een lekkere warme deken wil je, ook tijdens de koude winteravonden, comfortabel zitten. Het is daarom belangrijk dat de stof van de deken niet irriteert, warm is en zacht aanvoelt. Kortom, het credo luidt: kies de juiste stof voor het zelf naaien van een deken!

 

Welke stoffen gebruik je bij het zelf naaien van een deken?

Ga je een deken naaien, kies je altijd een stof voor de voorkant en de achterkant. Door twee stoffen te combineren krijg je een dikkere, warmere deken. Wil je een nog warmere deken? Naai dan een dun dekbed tussen de stoffen en je zit er gegarandeerd warm bij deze winter!

Hieronder vind je stofadvies bij het naaien van een deken.

 • Voor de achterzijde van de deken kies je voor een stof van (voornamelijk) natuurlijke materialen, zoals katoen. Deze kant houd je namelijk over het algemeen tegen je huid. Natuurlijke stoffen hebben positieve eigenschappen, zoals een hoog absorptievermogen, een fijn huidgevoel en voor de meeste mensen is deze stof niet irriterend. Daarnaast hebben bijna al onze stoffen een OekoTex certificaat, waardoor je er zeker van bent dat geen giftige stoffen zijn gebruikt om de stof te verven. Voorbeelden van mooie katoenen stoffen zijn:

 

 • Voor de voorkant kies je een dikkere, zachtere stof. Deze stof zit met name aan de buitenkant en moet zorgen voor een cozy uitstraling en natuurlijk de warmte van een winterdeken. Voorbeelden van geschikte stoffen zijn:
  • Alpenfleece (deze stof heeft een gladde en een fluffy kant. Je kan zelf kiezen welke kant je aan de buitenkant van de deken laat zien)
  • Badstof
  • Wellnessstof

 

Benodigde stofafmetingen voor een deken naaien

Bij het kopen van de stoffen moet je eerst weten wat de afmeting wordt van je deken. Neem vervolgens wat extra centimeters voor de naden en houd rekening met krimpverlies bij het wassen. Wil je bijvoorbeeld een lekkere wellnessdeken maken van 1,40 x 2,25 meter? Neem dan voor de zekerheid 2,40 meter x de stofbreedte (circa 1,50 meter). Koop dit formaat voor beide stoffen.

gratis naaipatroon voor een deken

Stap 2: Stof knippen

Om de stof voor te bereiden neem je de volgende acties:

 • Was de stof. Je wilt voorkomen dat de stof later nog krimpt of kleuren over 2 stoffen uitlopen.
 • Leg de stof recht neer en knip de stukken recht van draad, volgens het knipvoorbeeld of stofplan
 • Kies bijpassend polyester garen (dit garen krimpt niet).

 

Knipvoorbeeld of stofplan:

 

gratis naaipatroon deken

Stap 3: Stoffen naaien tot een fijne, warme winterdeken

Volg onderstaande stappen om de deken te naaien.

 • Leg de stoffen met de buitenzijdes op elkaar (dus de zijdes die je uiteindelijk aan de buitenkant wil zien)
 • Let op: als je een derde stof (of dekbed) aan de binnenkant wil, leg deze dan bovenop de 2 stofdelen
 • Naai de stofdelen netjes rondom en houd een keeropening over
 • Keer de stofdelen en zorg dat de kanten die je aan de buitenkanten wil hebben, aan de buitenkanten zitten. Duw de hoeken goed uit, gebruik eventueel een breinaald.
 • Naai de keeropening dicht
 • Eventueel: stik de rand door of voeg een sierrandje toe

 

Heel veel plezier met het maken van je eigen deken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.