De juiste stoffen kiezen –> 4 must have tips!

Vanochtend opende ik mijn facebook account en ik zag verschillende berichten in naaigroepen voorbij komen waarin mensen hun hart luchtten over moeilijkheden bij het stoffen kiezen voor de naaicreatie. Bij een droeg de stof niet lekker, bij de ander gaf de stof niet de gewenste vorm aan het kledingstuk en nog iemand anders durfde haar zelfgemaakte shirt niet aan te trekken omdat de stof heel snel naar een zweetgeur ging ruiken. Zo zonde! Na alle bestede uren van het zoeken naar een patroon, het zoeken naar een mooie stof en urenlang bezig zijn achter de naaimachine, verdwijnt het zelfgemaakte kledingstuk waarschijnlijk – helaas – achterin de kast.

stoffen kiezen

Het kan altijd moeilijk zijn om de juiste stoffen te kiezen. Online, in winkels en op beurzen

Het kiezen of kopen van de ‘foute’ stof voor je naaiproject gebeurt helaas niet alleen online. Veel mensen op Facebook en Instagram uiten hun zorgen over de kwaliteit van de stof als ze online zouden kopen. Maar wat schetste mijn verbazing: veel mensen die teleurgesteld waren over de stof, hadden deze juist niet online gekocht. Sommige stoffen waren gekocht in een winkel en anderen op een stoffenbeurs. Dus ook als we de stof kunnen voelen, komt het geregeld voor dat we de verkeerde stoffen kiezen.

 

stoffen kopen online bij je stoffenwinkel

De stof bepaalt het eindresultaat…

Mij persoonlijk is dit ook weleens overkomen. Jaren geleden zag ik op een stoffenbeurs een prachtige groene stof met grote bloemenprint. Ik was meteen verliefd en wist meteen wat ik ervan wilde maken: een stoer shirt met leren afwerking aan de hals. Lekker stoer, in combinatie met prachtige bloemen. Ik kocht de stof en ging vrijwel meteen aan de slag. Toen ik klaar was, zag ik dat de stof iets de veel bolling gaf en te weinig ‘shirtstof’ was naar mijn zin. Niet helemaal wat ik verwachtte, maar ik was nog wel tevreden met het resultaat. Het shirt droeg niet erg lekker, maar het zat wat te ruim waardoor het nog prima te doen was.

 

De stof bleek toch niet te voldoen aan mijn verwachtingen. Na een keer of drie wassen kreeg ik niet meer alle pillen weg: het shirt zat onder de kleine pluisjes. Ik vond het er daardoor goedkoop uit zien. Aanvankelijk haalde ik de pluisjes er nog af, maar dit werden er steeds meer en meer, waardoor ik het shirt minder vaak aantrok en uiteindelijk maar heb gebruikt tijdens het klussen en verven. Wat ik nu weet is dat ik de verkeerde stof voor het verkeerde naaiproject heb gebruikt. Ik had een patroon en een gewenst eindresultaat waarvoor ik katoenen tricot stof moest gebruiken, liefst van ongeveer 180 gram. Maar ik gebruikte een dikkere scuba stof op basis van polyester. Heel andere stof en heel ander eindresultaat.

 

Stoffen kiezen bleek niet eenvoudig maar wel cruciaal te zijn

Herkenbaar? Helaas is een soortgelijke situatie vrijwel alle naaisters weleens overkomen. Naast dat het zonde is, kan het wel vaak worden voorkomen. Ik heb dit soort gebeurtenissen aangegrepen om meer te leren over stoffen. Graag deel ik met jullie waar je, in mijn ogen, altijd op moet letten bij het kopen en stoffen kiezen voor naaiprojecten. Want wellicht help ik jou om de juiste stof voor jouw project te kiezen, waardoor je niet anders dan trots kan zijn op het eindresultaat.

 

Tip 1: De juiste stoffen kiezen start met het naaipatroon en het gewenste resultaat

Elke stof kan de beste stof voor jouw project zijn. Het is maar net wat je ermee wilt doen. Natuurlijk zijn er kwalitatief betere stoffen en minder goede stoffen, maar elke stof heeft de potentie om de perfecte stof te zijn – al naar gelang of het op het juiste project en met de juiste verwachtingen wordt ingezet. Bijvoorbeeld: een heel goedkope coupon dunne polyester stof is minder geschikt om een blouse in de winter te maken, maar kan prima dienen als stof om poppenkleertjes van te maken.

 

Lees welke stoffen worden geadviseerd in het naaipatroon

Om te beginnen lees je het naaipatroon door om een beeld te krijgen van welke stoffen geschikt zijn – die kennis maakt het stoffen kiezen een stuk makkelijker. Misschien staat er wel bij dat het patroon alleen geschikt is voor stoffen met veel stretch, of dat de stof juist geen stretch mag bevatten. Ook kan er bijvoorbeeld iets over de dikte van de stof in staan, zoals een zomers jurkje dat alleen geschikt is voor luchtige stofjes, of een trui die alleen van dikkere stoffen kan worden gemaakt. Als je een patroon uit een naaimagazine gebruikt, staat er vaak bij de modellen bij welke stoffen of welke stofsoorten ze hebben gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tricot stoffen, viscose, modal, satijn, crêpe, katoen stof of French Terry.

 

Tip 2: Bepaal welk resultaat je wilt bereiken met je naaiproject

Vaak zijn er meerdere soorten stof mogelijk voor een naaipatroon. Hieronder volgen een paar voorbeelden die richting geven aan stoffen kiezen.

 

 • Bij een naaipatroon voor een korte broek voor kinderen wordt tricot stof geadviseerd. Dan kan je nog bepalen of je een hele dunne broek wilt, of juist een dikkere broek. En wil je graag dat de broek wat vorm behoudt of wil je juist graag dat de broek over de benen valt en soepeler zit. Of wil je juist een stof die wat stijver is, waardoor de broek wat meer in de breedte blijft ‘staan’.

 

 

naaipatroon korte broek

 • Bij een jurkje met lange mouwen zijn de keuzen legio. Geadviseerd wordt om geweven of gebreide stof te gebruiken – dat betekent dat letterlijk ALLE stoffen in principe kunnen – en elk effect kan worden bereikt. Wil je bijvoorbeeld graag een soepel zomerjurkje van een stretch stof, of juist een wat netter jurkje in een stijvere katoen stof. Of juist een heel luchtig jurkje om mee te nemen naar het strand. Of een typische spijkerjurk. Of wil je liever een speeljurkje dat vooral comfortabel zit. En is het dan voor de winter, lente, zomer of herfst? Zoveel keuzes, en om dat resultaat te bereiken start je met de juiste stofkeuze.

 

naaipatroon jurk 104 134
Stofkeuze is een veelbesproken onderwerp op Social Media

Regelmatig worden op Facebook of andere social media kanalen vragen geuit die te maken hebben met de verkeerde stofkeuze. Zo las ik eens dat iemand vond dat de pasvorm van een broek te ruim was. De broek had geen rits, maar elastiek en in het patroon stond dat stoffen met zeer weinig stretch geschikt waren. De naaister had gekozen voor een punta stof – een stof met veel stretch. Het is dus logisch dat de broek dan veel te groot valt.

 

Een andere keer las ik dat een jurkje te zwaar was: de top hing te veel over het rokgedeelte heen. Het naaipatroon was geschikt voor luchtige stofjes en de naaister had gekozen voor een zwaardere kwaliteit tricot stof. Dat betekent dat de stof waarschijnlijk dubbel zo zwaar was als werd geadviseerd. Stoffen kiezen start dus met het lezen van het naaipatroon en het bedenken welk uiterlijk of welke eigenschappen je wilt bekomen met je naaicreatie.

 

Tip 3: Het gewicht van de stof bepaalt hoe de stoffen vallen

Het gewicht van de stof zegt veel over de kwaliteit van de stof en over hoe de stof valt. Zwaardere stof is vaak wat dikker en zal minder snel slijten. Tegelijkertijd valt het wel zwaarder en geeft het meer vorm mee aan het kledingstuk. Bijvoorbeeld: voor een tricot jurkje kan ik kiezen voor een French Terry stof en voor een lichte kreuk tricot. Als ik French Terry gebruik, zal het jurkje minder snel slijten en het jurkje behoudt zijn vorm. Maar het wordt zeker geen lekker luchtig zomerjurkje. Als ik een ‘fladderjurkje’ wil maken, kan ik beter kiezen voor de dunne kreuk tricot.

Soms zeggen mensen dat het gewicht van de stof bepaalt of je je minder mooie plekken op je lichaam kan verdoezelen. Dat ligt echter ook voor een groot gedeelte aan het naaipatroon. Als de stof over het lichaam valt, klopt het uiteraard dat dikkere stoffen beter verdoezelen. Maar als je een patroon hebt met veel ruches of volanten, kan dit heel verhullend werken en moet je juist kiezen voor een lichtere stof. Wil je verhullen, kies dan de juiste stof daarvoor in combinatie met het juiste naaipatroon.

 

Welk gewicht van de stof past het best bij jouw naaipatroon en jouw gewenste effect?

Dit is een lastige vraag, waarbij het antwoord deels afhankelijk is van de stofsoort. Wel kunnen we een paar vuistregels meegeven.

 • 100 gram is een echt dunne stof
 • 200 gram is een dikkere tricot stof
 • 250 gram is een goede French Terry
 • 300 gram en hoger zijn echt dikkere stoffen

 

Koopt u in een winkel, op een markt of op een stoffenbeurs stoffen? Kijk dan op de sticker op de stofplank. Daarop staat vaak de samenstelling van de stof en het gewicht genoteerd.

Koopt u in een online stoffenwinkel stoffen? Dan siert het de stoffenwinkel als overal het gewicht bij staat. Mocht u ergens rondkijken en het gewicht wordt niet genoemd, kunt u uiteraard contact opnemen met de winkel en om advies vragen. Als u koopt zonder het gewicht en de samenstelling te kennen, kan niet vooraf worden vastgesteld of de juiste stof is gekozen voor het naaiproject.

 

Tip 4: Welke eigenschappen moet de stof hebben?

Stofeigenschappen worden bepaald door de samenstelling van de stof. Daarom bepaalt de samenstelling van de stof voor een groot gedeelte welk effect het kledingstuk krijgt. In onderstaande alinea’s gaan we hier wat dieper op in.

 

Welke samenstelling van de stof past het best bij jouw naaipatroon en jouw gewenste effect?

De samenstelling van de stof bepaalt voornamelijk welke eigenschappen het eindresultaat, zoals een kledingstuk of een accessoire, heeft. Met eigenschappen kan worden gedacht aan draagcomfort, absorberend vermogen en: hoe vaak moet je strijken?

Het is altijd belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling van de stof, ongeacht hoe de stof wordt genoemd. Zo gebeurt het nog wel eens dat een stof wordt aangeprezen als ‘viscose’, terwijl de stof voor een groot gedeelte uit polyester bestaat. Of dat tricot wordt verkocht als ‘katoen tricot’, terwijl de stof slechts 30% katoen en 65% polyester bevat. Of een stof die alleen ‘natuurlijke vezels’ bevat, terwijl toch 5% elasthaan is toegevoegd.

De samenstelling van de stof staat op een sticker op de stofplank, of wordt aangegeven in de webshop van de online stoffenwinkel. Bekijk dit altijd goed en bepaal of de stof bij uw wensen past. Let wel: elke stofsoort heeft zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen. Het gaat erom dat de stofsamenstelling bij uw gewenste resultaat past.

 

Welke samenstelling van de stof moet u kiezen?

Ook deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Hieronder volgen wat korte vuistregels.

 

 • Natuurlijke materialen is katoen. Viscose en modal zijn semi natuurlijke materialen. Deze stoffen zijn absorberend (nemen bijvoorbeeld zweet op)
 • Synthetische materialen is bijvoorbeeld polyester. Stof met veel polyester zal minder tot niet absorberen en zweet opnemen. Je krijgt dan sneller een zweterig gevoel.
 • Een tricot stof zonder elastaan of lycra zal op den duur gaan lubberen. Elasthaan of lycra gaat dat teken.
 • Katoen krimpt het meest, andere stofsoorten krimpen minder.
 • Polyester stoffen kreuken aanzienlijk minder en hoeven vaak nauwelijks te worden gestreken.
 • Stoffen met een hoog percentage polyester zullen sneller pillen.

 

Welke stofsoort kan ik het beste kiezen?

Bij het stoffen kiezen vormt het selecteren van de juiste stofsoort een cruciale stap. Daarom vraagt dit onderwerp om een eigen artikel. Binnenkort wordt een artikel gepubliceerd waarin alle stofsoorten worden benoemd en toegelicht. Voor nu is het voldoende om een belangrijke tweedeling te kennen. Namelijk: gebreide en geweven stoffen.

 

Gebreide stoffen zijn geschikt als je een stof zoekt met veel rek

Gebreide stoffen worden in Nederland en Belgie tricot stoffen genoemd. In Duitsland en Engeland worden diezelfde stoffen jersey stoffen genoemd. Met gebreide stoffen bedoelen we dus geen stoffen waarbij het lijkt alsof deze zijn gebreid met breinaalden, maar stoffen die zijn geproduceerd middels breitechnieken. Deze stoffen hebben de welbekende v-structuur aan de achterzijde.

Door deze structuur rekken tricot stoffen zowel in de lengte als in de breedte.

In de benaming van deze stoffen zit vrijwel altijd een woord als tricot of jersey toegevoegd. Maar bijvoorbeeld French Terry is ook een – dikkere – tricot stof.

 

 • Tricot stoffen rekken altijd in de lengte en de breedte.
 • Jersey stoffen en tricot stoffen zijn synoniemen. Dit zijn exact dezelfde stoffen.

 

Geweven stoffen zijn geschikt als je stoffen zoekt zonder of met weinig rek

Onder geweven stoffen vallen alle stoffen die niet gebreid zijn. Dat zijn er nogal wat. Alle stoffen zonder of met weinig rek zijn in principe geweven. Soms rekken deze stoffen in 1 richting. Om die rek te verkrijgen is vrijwel altijd iets elasthaan of lycra toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan stretch katoen.

 • Geweven stoffen rekken in principe niet.
 • Soms wordt aan een geweven stof elasthaan toegevoegd, waardoor de stof in een richting kan rekken. Let goed op of dit de juiste richting is voor jou.

Tip 4 en de belangrijkste tip: Vraag om advies en leer van fouten

Bij het lezen van dit artikel wordt een ding duidelijk: er is geen pasklaar antwoord op de vraag welke stof je nodig hebt. Niet voor niks valt het eindresultaat soms tegen – of juist mee. De belangrijkste tip is dan ook: durf om advies te vragen! Ga bij een winkel langs of bel een online stoffenwinkel op en leg uit wat u zoekt. Welk naaipatroon gebruikt u (of zoekt u) en welk effect wilt u bereiken. Een goede stoffenwinkel zal u zo goed mogelijk proberen te helpen en voorzien van advies.

En dan nog kan het voorkomen dat uw stof toch een ander effect heeft dan u eigenlijk wilde. Wellicht heeft u toch niet de juiste stof? Mocht dit gebeuren, baalt u natuurlijk. Probeer wel hiervan te leren. Vraag desnoods in een naaigroep op Facebook om advies of bel eens naar een stoffenwinkel waarvan u eerder goed advies kreeg. Probeer te achterhalen waarom de stof niet het gewenste effect heeft en welke fouten u heeft gemaakt. Dan kunt u daarvan leren en volgende keer koopt u vast een stof die beter aan uw wensen voldoet!

 

4 tips voor de juiste stoffen kiezen op een rijtje

 1. Bekijk welke stof wordt geadviseerd in het naaipatroon en bepaal welk effect je wilt bereiken
 2. Bepaal hoe dik of zwaar de stof zou moeten zijn
 3. Bepaal welke eigenschappen het eindresultaat (het kledingstuk, de accessoires of bekleding) moet hebben
 4. Vraag om advies en leer van fouten

 

Heel veel plezier bij het kiezen van uw nieuwe stofje!

 

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

 

Bekijk al onze artikelen en tips

 

Vindt u nieuwe favoriete stof online

 

Stoffen en fournituren online kopen

 

 

Annabel

Annabel Laurenssen

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Annabel 

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zelf naai ik veel voor onze zoon Julian (3 jaar) en onze baby. Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.