Stoffenkennis: Tricot stoffen wat is dat?

Tricot stoffen wat is dat

Tricot stoffen leiden vaak tot vragen. Deze stoffen zijn anders dan ‘reguliere’ stoffen, zoals katoen stof, maar wat is dat nu eigenlijk precies: een tricot stof? Op deze en nog veel meer vragen krijgt u antwoord in dit artikel. Wij hopen dat dit artikel u meer inzicht geeft in de eigenschappen, voordelen en nadelen van tricot stof. En mocht enthousiast worden van deze inzichten en graag met tricot stoffen aan de slag willen, neem dan snel een kijkje bij de tricot stoffen in de online stoffenwinkel Stoffenland.

 

Tricot stoffen of Jersey stoffen zijn veelgebruikte stretch stoffen

 

Over tricot is heel veel te vertellen. Daarom publiceert Stoffenland een reeks aan artikelen over tricot stoffen. In dit artikel wordt de vraag behandeld: wat zijn tricot stoffen nu eigenlijk? Ook wordt ingegaan op wat viscose tricot is, wat het verschil is tussen jersey en tricot en wordt antwoord gegeven op de vraag of tricot ook katoen is, of niet. 

 

 

Tricot stoffen wat is dat?

De term tricot stoffen wordt vaak gebruikt als duiding voor een stofsoort. Eigenlijk omvat deze term veel meer dan dat, namelijk een complete stof categorie! Dit is de categorie van de gebreide stoffen. Deze stoffen worden veel gebruikt voor kleding, rekken lekker mee en zijn voor veel toepassingen geschikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er kwaliteitsverschillen zitten tussen verschillende tricot stoffen en het is daarom relevant om meer te weten over tricot stoffen. Want wat zijn tricot stoffen eigenlijk?

In de eerste paragraaf behandelen we de vraag wat tricot stoffen zijn. Vervolgens wordt beschreven waar deze stoffen aan herkend kunnen worden. Wel zo makkelijk als u in een winkel of op een markt bent. Ook wordt aandacht besteed aan de vragen wat katoen tricot is, wat viscose tricot is en wat polyester tricot is. We sluiten af met het verschil tussen tricot en jersey, gevolgd door de verschillende namen die worden gebruikt om tricot stoffen aan te duiden.

 

Tricot stoffen zijn gebreide stoffen

De naam tricot komt van het Franse werkwoord tricoter, wat breien betekent. Als we spreken over tricot stof hebben we het dus over gebreide stoffen. Waar andere stoffen worden gemaakt middels weeftechnieken, worden tricot stoffen gemaakt met grote breimachines. Pak maar eens een lapje tricot en bekijk deze van dichtbij: u zult de typische v-vormen van breisteken herkennen!

 

Waar herken je tricot stoffen aan?


Tricot stoffen zijn vrij eenvoudig te herkennen aan de breistructuur. Pak eens een lapje tricot stof en kijk van heel dichtbij naar de structuur. U zult de kenmerkende V-vormen herkennen in de stof. Mocht u ervaring hebben met breien, komen de V-tjes u waarschijnlijk bekend voor! 

Daarnaast zijn tricot stoffen te herkennen aan de elasticiteit. Doordat de stoffen worden gebreid, rekken ze van nature in zowel de lengte als de breedte. Er bestaan ook tricot stoffen waar geen elastaan, lycra of spandex aan toe is gevoegd. Voor de rek of stretch is dit namelijk helemaal niet nodig. Het is echter ook weer niet zo dan de elastaan, lycra of spandex geen functie heeft. Deze houdt namelijk de stof in model, ook na vele keren gebruiken en wassen.

Heeft u tricot stof zonder elastaan, lycra of spandex? Dan zal de stof wel stretchen in de lengte en de breedte, maar ook zal de vorm er snel uitgaan na een paar wasbeurten. Mits u niet allergisch bent voor deze toevoegingen, is het dus altijd aan te raden om een paar percentage elastaan, lycra of spandex toe te laten in uw stoffen. 

 

Welke motieven of afbeeldingen zijn er voor tricot stoffen beschikbaar?

Tricot stoffen komen met de meest uiteenlopende afbeeldingen voor. Abstracte vormen, dieren, fantasie, vormen, en ga zo maar door. Bedrukte tricot stoffen zijn vaak een mooi uitgangspunt voor unieke kleding, zowel voor baby’s als kinderen als volwassenen.

Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van effen tricot stoffen. Deze stoffen kunnen dezelfde kwaliteit hebben als de bedrukte tricot stoffen, maar zijn egaal van kleur. Deze stoffen zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar: voor elk wat wils!

 

Wat is katoen tricot?


Katoen tricot is een gebreide stof waarbij het belangrijkste materiaal katoen is. Katoen stof is afkomstig van de katoenplant en katoen is dus een natuurlijk materiaal. Een veelvoorkomende stofsamenstelling van katoen tricot is 95% katoen en 5% elastaan of lycra. Dit betekent dat 95% van de draden die zijn gebruikt om de stof te breien, katoen betreffen en 5% van de draden elastaan of lycra zijn. Katoen wordt gemaakt van de katoen plant

Ook zijn er op de markt verschillende soorten stof beschikbaar die katoen tricot worden genoemd, maar een andere samenstelling hebben. Bijvoorbeeld stof waarbij het percentage katoen lager is ten gunste van polyester. Maar ook bestaat er tricot stof van 100% katoen. Doordat de katoen draden zijn gebreid zal de stof stretchen in de breedte en de lengte. 

Let altijd op de samenstelling van de stof bij het kopen van stoffen. Bevat uw stof polyester? Dan zal uw stof sneller de neiging hebben om te gaan pillen. Bevat uw tricot stof geen elastaan, lycra of spandex? Dan loopt u het risico dat uw kledingstuk snel aan vorm verliest en gaat lubberen.

 

Kinderstoffen van katoen tricot 

 

Kinderstoffen worden natuurlijk gebruikt om kinderkleding van te maken. Kinderen zijn beweeglijk, spelen veel – en vallen veel. Dat betekent dat de stoffen tegen een stootje moeten kunnen. Ook is het handig dat de stoffen een hoog absorbtievermogen hebben, zodat de kinderen geen last krijgen van zweetplekken in de speeltuin. Daarnaast wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan natuurlijke materialen voor kinderkleding. Om deze redenen is tricot stof voor kinderen vaak op basis van katoen gemaakt.

 

Babystofjes van katoen tricot


Babystofjes worden gebruikt voor het maken van babykleding of de baby uitzet, zoals accessoires. Voor baby’s is het belangrijk dat de stoffen soepel zijn, ademend zijn (want baby’s kunnen hun eigen temperatuur vaak nog niet zo goed reguleren) en natuurlijk veilig zijn. De soepelheid van tricot stoffen wordt gecombineerd met het ademend vermogen van katoen stoffen. Alle tricot babystoffen zijn op basis van katoen. Daarnaast zijn alle babystoffen bij onze stoffenwinkel Oekotex of GOTS gecertificeerd. Door dit certificaat weet u zeker dat in het productieproces geen giftige stoffen zijn gebruikt, zoals zware verfstoffen.

 

Wat is viscose tricot?


Viscose tricot is een gebreide stof waarbij het belangrijkste materiaal viscose is. Viscose is een kunstvezel die is gemaakt op basis van natuurlijke grondstof cellulose. Cellulose is een wat stroperige vloeistof die uit houtpulp van onder andere pijnboom, beuk en eucalyptus komt. Vervolgens wordt het behandeld met een paar chemische goederen, waarna viscose ontstaat. Die viscose wordt gemaakt tot draden waarmee stof kan worden geweven of gebreid. Bij het breien ontstaat tricot viscose. 

Viscose tricot wordt vaak samengesteld uit meerdere materialen, bijvoorbeeld viscose en elastaan of lycra. Hoe hoger het percentage elastaan of lycra, hoe meer rek u kunt verwachten in uw stof. Let bij viscose tricot ook altijd goed op het gewicht. Sommige stoffen hebben een heel laag gewicht (zogenaamde fladderstofjes). Het spreekt voor zich dat dunnere stofjes voor andere doeleinden worden gebruikt dan dikkere stoffen.

 

Wat is polyester tricot?


Bij polyester tricot stof bestaat het belangrijkste materiaal uit polyester. Polyester is een synthetische materiaal dat ontstaat uit een chemische reactie tussen ethyleen glycol, een stof op basis van olie, en terephthalic acid. Polyester is daarmee een soort plastic. De draden die worden gewonnen uit dit chemische proces, worden gebruikt om stof te breien. 

Het is echter niet eenduidig te stellen of polyester stoffen beter of slechter zijn dan katoen of viscose stoffen. Voordelen van polyester stoffen zijn dat ze niet snel kreuken, op lage temperaturen schoon wordt bij het wassen, kleurvast is en kan worden gerecycled. Nadelen van polyester stoffen zijn dat ze worden gemaakt op basis van aardolie, bij het verven gebruik moet worden gemaakt van zware kleurstoffen (vervuilend) en bij het wassen microplastics in het water terecht komen. 

Al met al wordt voor kinderkleding en babykleding weinig gebruik gemaakt van polyester stoffen, voornamelijk vanwege de plastic aard van de stof en de zware kleurstoffen die worden gebruikt bij het verven van de stof. 

 

Wat is het verschil tussen tricot en jersey?


Tricot stof en jersey stof zijn begrippen voor exact dezelfde stof, alleen de naam verschilt. Beide bedoelen gebreide stoffen. De namen tricot stof en jersey stof worden weleens door elkaar heen gebruikt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat het misschien over verschillende stofsoorten gaat. Maar niets is minder waar: het is gewoon dezelfde stof met een andere naam. Kortom, of nu de naam tricot of jersey wordt gebruikt, in beide gevallen wordt  bedoeld dat de stof is vervaardigd middels breitechnieken (in plaats van weeftechnieken).

Tricot komt van het Franse werkwoord Tricoter. De naam ‘tricot’ wordt daarom veel gebruikt in Franstalige landen, zoals Frankrijk en België. Ook in Nederland wordt het woord tricot vaker gebruikt dan het woord jersey.

Jersey is de Engelstalige benaming voor gebreide stof. Wereldwijd is Jersey de meest gebruikte benaming voor alle gebreide stoffen. Denk aan Engeland, Duitsland, Spanje, Amerika, Polen, enzovoorts. Mocht u ergens op een buitenlandse site stoffen aan het shoppen zijn, en u komt benamingen tegen als ‘Jersey’, ‘Jersey 4-way stretch’ of iets anders met de naam jersey erin, weet dan dat hiermee dezelfde stoffen worden bedoeld als die in Nederlandse stoffenwinkels en online stoffenwinkels worden aangeduid met het begrip tricot stof.

 

Andere benamingen voor tricot stof

Omdat met de term tricot stoffen alle gebreide stoffen worden bedoeld, is tricot stof eigenlijk meer een categorie stoffen dan een specifieke stofsoort. Zow4el in Nederlandstalige landen als internationaal worden verscheidene namen gebruikt om de categorie gebreide stoffen te benoemen. Hiermee wordt echter altijd dezelfde categorie bedoeld! Denkt u bijvoorbeeld aan termen als:

  • Gebreide stof
  • Knitted stof (knitted is Engels voor gebreid)
  • Jersey stof (internationaal meest gebruikte naam)
  • 4-way stretch stof 
  • Stretch stof (let op: het kan hier ook gaan om geweven stof waar elastaan of spandex aan is toegevoegd)
  • Jogging stof of sweat stof (dikke, gebreide stof)
  • French Terry stof of summer sweat stof (dikkere gebreide stof, maar dunner dan jogging)
  • Paneelstof (in tricot of French Terry) – Tip: lees ook ons artikel over het verwerken van paneelstof


Jogging en French Terry stof zijn een bijzondere variant op de tricot stof. Deze stoffen zijn wat dikker. Als u goed kijkt ziet u echter de v-structuur in de stof. Ook rekt de stof van nature in zowel de lengte als de breedte. Wilt u dus dikkere tricot stof gebruiken voor kinderkleding? Overweeg dan ook French Terry kinderstof.

 

Is tricot ook katoen?

Tricot stof is niet gelijk aan katoen stof, maar kan wel bestaan uit katoen stof. Dan krijg je katoen tricot stof. Deze stof is gebreid van katoen draden – draden die zijn gewonnen uit de katoen plant. Van de draden uit de katoen plant, kan ook stof worden geweven. Geweven stoffen (denk bijvoorbeeld aan poplin katoen stof, katoen twill en keper katoen) hebben door het productieproces niet automatisch rek of stretch. 

Het volgende artikel gaat over het verwerken van tricot stoffen. Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

 

Bestel stoffen bij stoffenwinkel online

De mooiste stoffen vindt u bij uw stoffenwinkel online

Annabel

Annabel Laurenssen

Dit artikel is geschreven in juni 2021 door Annabel.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Zelf naai ik veel voor onze zoons Julian (3) en William (0) in tricot stoffen.

Laat je een berichtje achter met je reactie op dit artikel? Delen mag natuurlijk ook 🙂

Je opmerkingen over “Stoffenkennis: Tricot stoffen wat is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.