Zelf een deken naaien in 3 eenvoudige stappen – gratis naaipatroon voor een deken

deken naaien

Zelf een deken naaien in 3 eenvoudige stappen 

gratis naaipatroon voor een deken

De winter staat weer voor de deur! Dat betekent: tijd voor gezelligheid in huis en lekker knus wegkruipen onder een warme deken. In andere jaren waren we al fan van de cosy dekentjes. Maar nu de gasprijzen blijven stijgen, en ook de overheid roept op om minder gas te verbruiken, kunnen dekens ook helpen bij het lager zetten van de thermostaat. Een warme winterdeken naaien is een makkelijk klusje dat ook geschikt is voor beginnende naaisters. Daarom volgt hieronder een werkbeschrijving of gratis naaipatroon voor het zelf naaien van een deken in 3 eenvoudige stappen.

deken naaien

Stap 1: Stof kopen voor voor zelf een deken naaien

Onder een lekkere warme deken wil je, ook tijdens de koude winteravonden, comfortabel zitten. Het is daarom belangrijk dat de stof van de deken niet irriteert, warm is en zacht aanvoelt. Kortom, het credo luidt: kies de juiste stof voor het zelf naaien van een deken!

 

Welke stoffen gebruik je bij het zelf naaien van een deken?

Ga je een deken naaien, kies je altijd een stof voor de voorkant en de achterkant. Door twee stoffen te combineren krijg je een dikkere, warmere deken. Wil je een nog warmere deken? Naai dan een dun dekbed tussen de stoffen en je zit er gegarandeerd warm bij deze winter!

Hieronder vind je stofadvies bij het naaien van een deken.

 • Voor de achterzijde van de deken kies je voor een stof van (voornamelijk) natuurlijke materialen, zoals katoen. Deze kant houd je namelijk over het algemeen tegen je huid. Natuurlijke stoffen hebben positieve eigenschappen, zoals een hoog absorptievermogen, een fijn huidgevoel en voor de meeste mensen is deze stof niet irriterend. Daarnaast hebben bijna al onze stoffen een OekoTex certificaat, waardoor je er zeker van bent dat geen giftige stoffen zijn gebruikt om de stof te verven. Voorbeelden van mooie katoenen stoffen zijn:

 

 • Voor de voorkant kies je een dikkere, zachtere stof. Deze stof zit met name aan de buitenkant en moet zorgen voor een cozy uitstraling en natuurlijk de warmte van een winterdeken. Voorbeelden van geschikte stoffen zijn:
  • Alpenfleece (deze stof heeft een gladde en een fluffy kant. Je kan zelf kiezen welke kant je aan de buitenkant van de deken laat zien)
  • Badstof
  • Wellnessstof

 

Benodigde stofafmetingen voor een deken naaien

Bij het kopen van de stoffen moet je eerst weten wat de afmeting wordt van je deken. Neem vervolgens wat extra centimeters voor de naden en houd rekening met krimpverlies bij het wassen. Wil je bijvoorbeeld een lekkere wellnessdeken maken van 1,40 x 2,25 meter? Neem dan voor de zekerheid 2,40 meter x de stofbreedte (circa 1,50 meter). Koop dit formaat voor beide stoffen.

gratis naaipatroon voor een deken

Stap 2: Stof knippen

Om de stof voor te bereiden neem je de volgende acties:

 • Was de stof. Je wilt voorkomen dat de stof later nog krimpt of kleuren over 2 stoffen uitlopen.
 • Leg de stof recht neer en knip de stukken recht van draad, volgens het knipvoorbeeld of stofplan
 • Kies bijpassend polyester garen (dit garen krimpt niet).

 

Knipvoorbeeld of stofplan:

 

gratis naaipatroon deken

Stap 3: Stoffen naaien tot een fijne, warme winterdeken

Volg onderstaande stappen om de deken te naaien.

 • Leg de stoffen met de buitenzijdes op elkaar (dus de zijdes die je uiteindelijk aan de buitenkant wil zien)
 • Let op: als je een derde stof (of dekbed) aan de binnenkant wil, leg deze dan bovenop de 2 stofdelen
 • Naai de stofdelen netjes rondom en houd een keeropening over
 • Keer de stofdelen en zorg dat de kanten die je aan de buitenkanten wil hebben, aan de buitenkanten zitten. Duw de hoeken goed uit, gebruik eventueel een breinaald.
 • Naai de keeropening dicht
 • Eventueel: stik de rand door of voeg een sierrandje toe

 

Heel veel plezier met het maken van je eigen deken!

De juiste stoffen kiezen –> 4 must have tips!

stoffen kiezen

Vanochtend opende ik mijn facebook account en ik zag verschillende berichten in naaigroepen voorbij komen waarin mensen hun hart luchtten over moeilijkheden bij het stoffen kiezen voor de naaicreatie. Bij een droeg de stof niet lekker, bij de ander gaf de stof niet de gewenste vorm aan het kledingstuk en nog iemand anders durfde haar zelfgemaakte shirt niet aan te trekken omdat de stof heel snel naar een zweetgeur ging ruiken. Zo zonde! Na alle bestede uren van het zoeken naar een patroon, het zoeken naar een mooie stof en urenlang bezig zijn achter de naaimachine, verdwijnt het zelfgemaakte kledingstuk waarschijnlijk – helaas – achterin de kast.

stoffen kiezen

Het kan altijd moeilijk zijn om de juiste stoffen te kiezen. Online, in winkels en op beurzen

Het kiezen of kopen van de ‘foute’ stof voor je naaiproject gebeurt helaas niet alleen online. Veel mensen op Facebook en Instagram uiten hun zorgen over de kwaliteit van de stof als ze online zouden kopen. Maar wat schetste mijn verbazing: veel mensen die teleurgesteld waren over de stof, hadden deze juist niet online gekocht. Sommige stoffen waren gekocht in een winkel en anderen op een stoffenbeurs. Dus ook als we de stof kunnen voelen, komt het geregeld voor dat we de verkeerde stoffen kiezen.

 

stoffen kopen online bij je stoffenwinkel

De stof bepaalt het eindresultaat…

Mij persoonlijk is dit ook weleens overkomen. Jaren geleden zag ik op een stoffenbeurs een prachtige groene stof met grote bloemenprint. Ik was meteen verliefd en wist meteen wat ik ervan wilde maken: een stoer shirt met leren afwerking aan de hals. Lekker stoer, in combinatie met prachtige bloemen. Ik kocht de stof en ging vrijwel meteen aan de slag. Toen ik klaar was, zag ik dat de stof iets de veel bolling gaf en te weinig ‘shirtstof’ was naar mijn zin. Niet helemaal wat ik verwachtte, maar ik was nog wel tevreden met het resultaat. Het shirt droeg niet erg lekker, maar het zat wat te ruim waardoor het nog prima te doen was.

 

De stof bleek toch niet te voldoen aan mijn verwachtingen. Na een keer of drie wassen kreeg ik niet meer alle pillen weg: het shirt zat onder de kleine pluisjes. Ik vond het er daardoor goedkoop uit zien. Aanvankelijk haalde ik de pluisjes er nog af, maar dit werden er steeds meer en meer, waardoor ik het shirt minder vaak aantrok en uiteindelijk maar heb gebruikt tijdens het klussen en verven. Wat ik nu weet is dat ik de verkeerde stof voor het verkeerde naaiproject heb gebruikt. Ik had een patroon en een gewenst eindresultaat waarvoor ik katoenen tricot stof moest gebruiken, liefst van ongeveer 180 gram. Maar ik gebruikte een dikkere scuba stof op basis van polyester. Heel andere stof en heel ander eindresultaat.

 

Stoffen kiezen bleek niet eenvoudig maar wel cruciaal te zijn

Herkenbaar? Helaas is een soortgelijke situatie vrijwel alle naaisters weleens overkomen. Naast dat het zonde is, kan het wel vaak worden voorkomen. Ik heb dit soort gebeurtenissen aangegrepen om meer te leren over stoffen. Graag deel ik met jullie waar je, in mijn ogen, altijd op moet letten bij het kopen en stoffen kiezen voor naaiprojecten. Want wellicht help ik jou om de juiste stof voor jouw project te kiezen, waardoor je niet anders dan trots kan zijn op het eindresultaat.

 

Tip 1: De juiste stoffen kiezen start met het naaipatroon en het gewenste resultaat

Elke stof kan de beste stof voor jouw project zijn. Het is maar net wat je ermee wilt doen. Natuurlijk zijn er kwalitatief betere stoffen en minder goede stoffen, maar elke stof heeft de potentie om de perfecte stof te zijn – al naar gelang of het op het juiste project en met de juiste verwachtingen wordt ingezet. Bijvoorbeeld: een heel goedkope coupon dunne polyester stof is minder geschikt om een blouse in de winter te maken, maar kan prima dienen als stof om poppenkleertjes van te maken.

 

Lees welke stoffen worden geadviseerd in het naaipatroon

Om te beginnen lees je het naaipatroon door om een beeld te krijgen van welke stoffen geschikt zijn – die kennis maakt het stoffen kiezen een stuk makkelijker. Misschien staat er wel bij dat het patroon alleen geschikt is voor stoffen met veel stretch, of dat de stof juist geen stretch mag bevatten. Ook kan er bijvoorbeeld iets over de dikte van de stof in staan, zoals een zomers jurkje dat alleen geschikt is voor luchtige stofjes, of een trui die alleen van dikkere stoffen kan worden gemaakt. Als je een patroon uit een naaimagazine gebruikt, staat er vaak bij de modellen bij welke stoffen of welke stofsoorten ze hebben gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tricot stoffen, viscose, modal, satijn, crêpe, katoen stof of French Terry.

 

Tip 2: Bepaal welk resultaat je wilt bereiken met je naaiproject

Vaak zijn er meerdere soorten stof mogelijk voor een naaipatroon. Hieronder volgen een paar voorbeelden die richting geven aan stoffen kiezen.

 

 • Bij een naaipatroon voor een korte broek voor kinderen wordt tricot stof geadviseerd. Dan kan je nog bepalen of je een hele dunne broek wilt, of juist een dikkere broek. En wil je graag dat de broek wat vorm behoudt of wil je juist graag dat de broek over de benen valt en soepeler zit. Of wil je juist een stof die wat stijver is, waardoor de broek wat meer in de breedte blijft ‘staan’.

 

 

naaipatroon korte broek

 • Bij een jurkje met lange mouwen zijn de keuzen legio. Geadviseerd wordt om geweven of gebreide stof te gebruiken – dat betekent dat letterlijk ALLE stoffen in principe kunnen – en elk effect kan worden bereikt. Wil je bijvoorbeeld graag een soepel zomerjurkje van een stretch stof, of juist een wat netter jurkje in een stijvere katoen stof. Of juist een heel luchtig jurkje om mee te nemen naar het strand. Of een typische spijkerjurk. Of wil je liever een speeljurkje dat vooral comfortabel zit. En is het dan voor de winter, lente, zomer of herfst? Zoveel keuzes, en om dat resultaat te bereiken start je met de juiste stofkeuze.

 

naaipatroon jurk 104 134
Stofkeuze is een veelbesproken onderwerp op Social Media

Regelmatig worden op Facebook of andere social media kanalen vragen geuit die te maken hebben met de verkeerde stofkeuze. Zo las ik eens dat iemand vond dat de pasvorm van een broek te ruim was. De broek had geen rits, maar elastiek en in het patroon stond dat stoffen met zeer weinig stretch geschikt waren. De naaister had gekozen voor een punta stof – een stof met veel stretch. Het is dus logisch dat de broek dan veel te groot valt.

 

Een andere keer las ik dat een jurkje te zwaar was: de top hing te veel over het rokgedeelte heen. Het naaipatroon was geschikt voor luchtige stofjes en de naaister had gekozen voor een zwaardere kwaliteit tricot stof. Dat betekent dat de stof waarschijnlijk dubbel zo zwaar was als werd geadviseerd. Stoffen kiezen start dus met het lezen van het naaipatroon en het bedenken welk uiterlijk of welke eigenschappen je wilt bekomen met je naaicreatie.

 

Tip 3: Het gewicht van de stof bepaalt hoe de stoffen vallen

Het gewicht van de stof zegt veel over de kwaliteit van de stof en over hoe de stof valt. Zwaardere stof is vaak wat dikker en zal minder snel slijten. Tegelijkertijd valt het wel zwaarder en geeft het meer vorm mee aan het kledingstuk. Bijvoorbeeld: voor een tricot jurkje kan ik kiezen voor een French Terry stof en voor een lichte kreuk tricot. Als ik French Terry gebruik, zal het jurkje minder snel slijten en het jurkje behoudt zijn vorm. Maar het wordt zeker geen lekker luchtig zomerjurkje. Als ik een ‘fladderjurkje’ wil maken, kan ik beter kiezen voor de dunne kreuk tricot.

Soms zeggen mensen dat het gewicht van de stof bepaalt of je je minder mooie plekken op je lichaam kan verdoezelen. Dat ligt echter ook voor een groot gedeelte aan het naaipatroon. Als de stof over het lichaam valt, klopt het uiteraard dat dikkere stoffen beter verdoezelen. Maar als je een patroon hebt met veel ruches of volanten, kan dit heel verhullend werken en moet je juist kiezen voor een lichtere stof. Wil je verhullen, kies dan de juiste stof daarvoor in combinatie met het juiste naaipatroon.

 

Welk gewicht van de stof past het best bij jouw naaipatroon en jouw gewenste effect?

Dit is een lastige vraag, waarbij het antwoord deels afhankelijk is van de stofsoort. Wel kunnen we een paar vuistregels meegeven.

 • 100 gram is een echt dunne stof
 • 200 gram is een dikkere tricot stof
 • 250 gram is een goede French Terry
 • 300 gram en hoger zijn echt dikkere stoffen

 

Koopt u in een winkel, op een markt of op een stoffenbeurs stoffen? Kijk dan op de sticker op de stofplank. Daarop staat vaak de samenstelling van de stof en het gewicht genoteerd.

Koopt u in een online stoffenwinkel stoffen? Dan siert het de stoffenwinkel als overal het gewicht bij staat. Mocht u ergens rondkijken en het gewicht wordt niet genoemd, kunt u uiteraard contact opnemen met de winkel en om advies vragen. Als u koopt zonder het gewicht en de samenstelling te kennen, kan niet vooraf worden vastgesteld of de juiste stof is gekozen voor het naaiproject.

 

Tip 4: Welke eigenschappen moet de stof hebben?

Stofeigenschappen worden bepaald door de samenstelling van de stof. Daarom bepaalt de samenstelling van de stof voor een groot gedeelte welk effect het kledingstuk krijgt. In onderstaande alinea’s gaan we hier wat dieper op in.

 

Welke samenstelling van de stof past het best bij jouw naaipatroon en jouw gewenste effect?

De samenstelling van de stof bepaalt voornamelijk welke eigenschappen het eindresultaat, zoals een kledingstuk of een accessoire, heeft. Met eigenschappen kan worden gedacht aan draagcomfort, absorberend vermogen en: hoe vaak moet je strijken?

Het is altijd belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling van de stof, ongeacht hoe de stof wordt genoemd. Zo gebeurt het nog wel eens dat een stof wordt aangeprezen als ‘viscose’, terwijl de stof voor een groot gedeelte uit polyester bestaat. Of dat tricot wordt verkocht als ‘katoen tricot’, terwijl de stof slechts 30% katoen en 65% polyester bevat. Of een stof die alleen ‘natuurlijke vezels’ bevat, terwijl toch 5% elasthaan is toegevoegd.

De samenstelling van de stof staat op een sticker op de stofplank, of wordt aangegeven in de webshop van de online stoffenwinkel. Bekijk dit altijd goed en bepaal of de stof bij uw wensen past. Let wel: elke stofsoort heeft zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen. Het gaat erom dat de stofsamenstelling bij uw gewenste resultaat past.

 

Welke samenstelling van de stof moet u kiezen?

Ook deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Hieronder volgen wat korte vuistregels.

 

 • Natuurlijke materialen is katoen. Viscose en modal zijn semi natuurlijke materialen. Deze stoffen zijn absorberend (nemen bijvoorbeeld zweet op)
 • Synthetische materialen is bijvoorbeeld polyester. Stof met veel polyester zal minder tot niet absorberen en zweet opnemen. Je krijgt dan sneller een zweterig gevoel.
 • Een tricot stof zonder elastaan of lycra zal op den duur gaan lubberen. Elasthaan of lycra gaat dat teken.
 • Katoen krimpt het meest, andere stofsoorten krimpen minder.
 • Polyester stoffen kreuken aanzienlijk minder en hoeven vaak nauwelijks te worden gestreken.
 • Stoffen met een hoog percentage polyester zullen sneller pillen.

 

Welke stofsoort kan ik het beste kiezen?

Bij het stoffen kiezen vormt het selecteren van de juiste stofsoort een cruciale stap. Daarom vraagt dit onderwerp om een eigen artikel. Binnenkort wordt een artikel gepubliceerd waarin alle stofsoorten worden benoemd en toegelicht. Voor nu is het voldoende om een belangrijke tweedeling te kennen. Namelijk: gebreide en geweven stoffen.

 

Gebreide stoffen zijn geschikt als je een stof zoekt met veel rek

Gebreide stoffen worden in Nederland en Belgie tricot stoffen genoemd. In Duitsland en Engeland worden diezelfde stoffen jersey stoffen genoemd. Met gebreide stoffen bedoelen we dus geen stoffen waarbij het lijkt alsof deze zijn gebreid met breinaalden, maar stoffen die zijn geproduceerd middels breitechnieken. Deze stoffen hebben de welbekende v-structuur aan de achterzijde.

Door deze structuur rekken tricot stoffen zowel in de lengte als in de breedte.

In de benaming van deze stoffen zit vrijwel altijd een woord als tricot of jersey toegevoegd. Maar bijvoorbeeld French Terry is ook een – dikkere – tricot stof.

 

 • Tricot stoffen rekken altijd in de lengte en de breedte.
 • Jersey stoffen en tricot stoffen zijn synoniemen. Dit zijn exact dezelfde stoffen.

 

Geweven stoffen zijn geschikt als je stoffen zoekt zonder of met weinig rek

Onder geweven stoffen vallen alle stoffen die niet gebreid zijn. Dat zijn er nogal wat. Alle stoffen zonder of met weinig rek zijn in principe geweven. Soms rekken deze stoffen in 1 richting. Om die rek te verkrijgen is vrijwel altijd iets elasthaan of lycra toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan stretch katoen.

 • Geweven stoffen rekken in principe niet.
 • Soms wordt aan een geweven stof elasthaan toegevoegd, waardoor de stof in een richting kan rekken. Let goed op of dit de juiste richting is voor jou.

Tip 4 en de belangrijkste tip: Vraag om advies en leer van fouten

Bij het lezen van dit artikel wordt een ding duidelijk: er is geen pasklaar antwoord op de vraag welke stof je nodig hebt. Niet voor niks valt het eindresultaat soms tegen – of juist mee. De belangrijkste tip is dan ook: durf om advies te vragen! Ga bij een winkel langs of bel een online stoffenwinkel op en leg uit wat u zoekt. Welk naaipatroon gebruikt u (of zoekt u) en welk effect wilt u bereiken. Een goede stoffenwinkel zal u zo goed mogelijk proberen te helpen en voorzien van advies.

En dan nog kan het voorkomen dat uw stof toch een ander effect heeft dan u eigenlijk wilde. Wellicht heeft u toch niet de juiste stof? Mocht dit gebeuren, baalt u natuurlijk. Probeer wel hiervan te leren. Vraag desnoods in een naaigroep op Facebook om advies of bel eens naar een stoffenwinkel waarvan u eerder goed advies kreeg. Probeer te achterhalen waarom de stof niet het gewenste effect heeft en welke fouten u heeft gemaakt. Dan kunt u daarvan leren en volgende keer koopt u vast een stof die beter aan uw wensen voldoet!

 

4 tips voor de juiste stoffen kiezen op een rijtje

 1. Bekijk welke stof wordt geadviseerd in het naaipatroon en bepaal welk effect je wilt bereiken
 2. Bepaal hoe dik of zwaar de stof zou moeten zijn
 3. Bepaal welke eigenschappen het eindresultaat (het kledingstuk, de accessoires of bekleding) moet hebben
 4. Vraag om advies en leer van fouten

 

Heel veel plezier bij het kiezen van uw nieuwe stofje!

 

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

 

Bekijk al onze artikelen en tips

 

Vindt u nieuwe favoriete stof online

 

Stoffen en fournituren online kopen

 

 

Annabel

Annabel Laurenssen

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Annabel 

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zelf naai ik veel voor onze zoon Julian (3 jaar) en onze baby. Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten in de reacties!

Verwerken paneelstoffen

verwerken-paneelstof

Stoffenland heeft veel paneel stoffen te koop. Deze stoffen trekken vaak de aandacht door het opvallende design. Als u kiest voor paneelstof, maakt u gegarandeerd een bijzonder kledingstuk! Het laat zich te raden dat paneel stoffen op een zorgvuldige (en wellicht: anders dan u gewend bent) verwerkt moeten worden. In dit artikel leggen wij uit hoe je het verwerken paneelstoffen het best doet, zodat u de mooiste (kinder) kledingstukken maakt!

woestijn paneelstof voorbeeld shirt

Wat is paneelstof?

Verwerken paneelstoffen
Verwerken paneelstoffen met dinosaurussen

Hierboven is een voorbeeld van een paneel stof in katoen tricot, met het thema ‘dinosaurus / T-Rex’ afgebeeld. Bij dit paneel is het duidelijk dat het eigenlijk drie verschillende, bij elkaar passende stoffen zijn. Soms is dat minder duidelijk en loopt het dessin door over de gehele stof.

Bij een paneelstof is het de bedoeling dat de panden van het te maken kledingstuk dusdanig op de dessins worden gelegd, dat de afbeelding zo goed mogelijk uitkomt. Het zal wellicht wat puzzelen zijn, maar door de panden op de beste manier uit te snijden of te knippen, kan een prachtig uniek kledingstuk worden gemaakt.

 

Hoe knip je het best de paneelstof?

Bij het verwerken paneelstof, kun je het best de panden ‘volledig’ uitknippen uit papier. Bij de meeste patronen volstaat het om bij het voor- en achterpand de helft uit te knippen en dan het pand op de stofvouw te leggen. Als u werkt met paneelstof, kunt u beter het pand volledig uitknippen uit het patroonpapier. U kunt vervolgens het hele pand op de stof leggen en zien op welke manier de afbeelding het mooist wordt geknipt. Het is dan letterlijk ‘passen en meten’.

Dit betekent ook dat u het best de panden vanaf de voorzijde van de stof uittekent en uitknipt. Voor uni stoffen wordt nog weleens het pand op de achterzijde van de stof uitgetekend. Voor paneelstof is die werkwijze af te raden, aangezien u dan de afbeelding niet optimaal kunt zien – en dus niet weet of de afbeelding het best tot zijn recht komt.

 

Voor welke patronen is paneel stof geschikt?

Paneelstof is het meest geschikt voor wat simpelere patronen. Oftewel: patronen zonder deelnaden en zonder onderbrekingen. Hoe groter het vlak is dat niet onderbroken wordt, hoe mooier de afbeelding tot zijn recht komt. Bij verwerken paneelstoffen kies je dus het beste voor eenvoudigere naaipatronen.

Heeft u toch een patroon waarbij u deelnaden moet invoegen? Let dan extra goed op waar die naden zitten en op welke manier u de stof moet uitknippen of uitsnijden. Dergelijke naden kunnen het patroon namelijk verstoren.

 

Basis naaipatronen zijn geschikt voor paneelstof

Helemaal makkelijk wordt het verwerken van paneelstof als u gebruik maakt van het basis naaipatronen van Annie Do It Yourself. Dit naaipatroon is duidelijk uitgelegd, voorziet in eenduidige, Nederlandstalige werkbeschrijving en het patroon komt op een stevig patroonblad. U hoeft bij dit patroon niet te zoeken naar de patroondelen, want alle delen zijn duidelijk en separaat weergegeven.

Dit basis naaipatroon is beschikbaar in de varianten:


Gratis naaipatroon geschikt voor paneelstof

Er bestaan legio naaipatronen die in de basis simpel zijn en weinig deelnaden hebben. U kunt uiteraard uw eigen favoriete naaipatroon gebruiken. Mocht u op zoek zijn en graag een gratis naaipatroon willen gebruiken voor het verwerken paneelstof, overweeg dan het Ester & Ebbe naaipatroon van Threads by Caroline. U vindt dit naaipatroon door hier te klikken.

 

Waarmee moet ik rekening houden bij het verwerken van paneelstof?

Bij het werken met paneelstof vraagt het uitknippen of uitsnijden van de panden extra aandacht. Ook kunt u het best een patroon kiezen met zo groot mogelijke ononderbroken panden. Deze onderwerpen komen hierboven uitgebreider aan bod. Verder kunt u uw gebruikelijke werkwijze hanteren.


Wat is een Digital print?

Digital print stoffen, en daarmee ook de tricot paneelstof, hebben vaak scherpe afbeeldingen en kunnen veel verschillende kleuren bevatten. Deze paneelstof is, net als de meeste paneel stoffen, vervaardigd met behulp van Digital Print. Digital Print is een nieuwe, computergestuurde techniek waarbij de dessins regelrecht op de stof worden gedrukt. Door deze techniek is het mogelijk om scherpe afbeeldingen op stof te drukken en veel gebruik te maken van kleuren. Je kan Digital Print altijd herkennen aan het feit dat de achterzijde wit is. Alleen de voorzijde is ‘geprint’ bij een stof in Digital Print.

 

Voordelen van paneelstof

Zoals in dit artikel betoogd kunt u van paneel stoffen mooie, unieke kledingstukken maken. De prints zijn over het algemeen prachtig en dit zorgt voor een uniek design. 

Kort samengevat zijn de belangrijkste voordelen van het werken met paneel stoffen:

 • Mooie prints
 • Unieke designs
 • Door te werken met panelen maakt u de mooiste kledingstukken
 • Doordat u gebruik kan maken van simpele patronen, zijn paneel stoffen uitermate geschikt voor beginners en snelle naaisters!

 

Tips voor het verwerken paneelstof

 

Neem bij het verwerken van paneel stoffen de volgende uitgangspunten in ogenschouw.

 • Gebruik een relatief simpel patroon (zonder coupnaden) zodat uw paneel zo mooi mogelijk uitkomt
 • Neem de tijd om het paneel goed op de stof te leggen

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

Paneelstoffen koop je natuurlijk bij je vertrouwde stoffenwinkel online: Stoffenland.

 

Annabel

Annabel Laurenssen

Dit artikel is geschreven door Annabel.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Zelf naai ik veel voor onze zoons Julian (3) en William (0) in tricot stoffen.

Laat je een berichtje achter met je reactie op dit artikel? Delen mag natuurlijk ook!

7 tips voor het naaien van tricot stoffen

7-tips-naaien-tricot-stoffen

Het naaien van tricot stoffen en stretch stoffen is voor vele naaisters lastiger dan het naaien van niet-rekbare stoffen. Dit is logisch, aangezien tricot stoffen en stretch stoffen op een iets andere manier moeten worden verwerkt. Omdat de stof rekbaar is, is het belangrijk dat de naden ook rekbaar zijn. Als de naden van rekbare stof niet rekbaar zijn, zullen deze sneller breken. Ook kan de stof wat meer schuiven, waardoor scheve naden op de loer liggen. Om u wat op weg te helpen,  hebben we de 7 belangrijkste tips bij het naaien en stikken van rekbare stoffen voor u op een rijtje gezet.

 

7 tips voor het naaien van tricot stoffen

In het vorige artikel bespraken we stoffenkennis over tricot stoffen. In dit artikel zijn kenmerken van tricot stoffen toegelicht. Hartelijk dank voor uw reacties onder het artikel en op Facebook! We kregen daarna vragen over hoe tricot stoffen gestikt zouden moeten worden. Daarom hebben we dit artikel opgesteld.

In dit artikel worden tricot stoffen, stretch stoffen en rekbare stoffen als synoniemen gebruikt. Tricot stoffen verschillen wezenlijk van geweven stretch stoffen, maar bij het verwerken van deze stoffen kunt u min of meer dezelfde werkwijze hanteren. Daar waar de werkwijzen verschillen, wordt dit duidelijk aangegeven.

 

Tip 1: Gebruik een stretch steek op de naaimachine bij het stikken van stretch stof

 

Op een naaimachine zitten steken die geen stretch bevatten en steken die wel een beetje mee rekken. Als je stretch stof naait, moet de naad natuurlijk mee rekken. Als de naad geen rek zou bevatten, zou de naad kunnen breken bij het aantrekken van het kledingstuk. Daarom is het belangrijk om altijd een stretch steek te gebruiken bij het naaien of stikken van rekbare stoffen. Maar wat zijn stretch steken precies en hoe herken je ze op je eigen naaimachine?

 

Wat zijn stretch steken op mijn naaimachine?

 

Op vrijwel elke naaimachine zitten een of meer stretch steken. We bespreken 3 soorten stretch steken, namelijk de flauwe zigzag steek, de rechte stretch steek en de steek met de tweelingnaald. Alle drie deze steken zorgen voor hetzelfde effect, namelijk een steek (en dus naad) die mee rekt. Wel worden ze het best op verschillende momenten en voor verschillende doeleinden gebruikt.

Ook bespreken we de mogelijkheid om rechte steken te gebruiken om rekbare naden te krijgen. Je kan alleen rekbare rechte naden krijgen als je gebruik maakt van speciaal garen.

 

Naaien met een flauwe zigzag steek

 

Op de meeste naaimachines zit tegenwoordig een flauwe zigzag steek. Als deze steek op voorhand staat ingesteld is dat natuurlijk erg handig. Maar geen nood als dit niet zo is, dan kun je hem namelijk vaak instellen.

De flauwe zigzag steek is een plattere zigzag. Door de zigzag blijft de naad rekbaar. De flauwe zigzag steek ziet er ongeveer zo uit als in onderstaand plaatje van de website van Bernina.

Flauwe zigzag steek | Bron: Bernina website

Mocht je nu geen flauwe zigzagsteek op de naaimachine hebben, heb je vaak wel een ‘normale’ zigzag steek op de machine. Deze zigzag steek kan vaak wat platter of rechter worden gemaakt. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als de flauwe zigzag steek.

De flauwe zigzag steek of de rechter gemaakte zigzag steek is uitermate geschikt voor het naaien van de naden aan de binnenzijde van het naaiwerk. Deze naden zijn namelijk erg sterk, gebruiken relatief weinig garen en zijn goed rekbaar.

Het nadeel van de flauwe zigzag steek is dat deze steek niet zo mooi oogt. Daarom wordt deze steek in de regel niet gebruikt voor zichtbare naden, zoals zomen en doorstiklijnen. Daarvoor wordt vaker gebruik gemaakt van de driedubbele rechte stretch steek of de tweelingnaald.

 

Naaien met een driedubbele rechte stretch steek

 

Een driedubbele rechte steek heeft een mooi uiterlijk, is sterk en de naad behoud wat stretch. Deze steek is daarom ideaal om stretch stoffen en tricot stoffen te naaien.

De driedubbele rechte steek zit op vrijwel elke naaimachine, vlakbij de ‘normale’ rechte steek. Op het logo van deze steek staan drie streepjes naast elkaar, zoals te zien is op onderstaande afbeelding.

Driedubbele rechte stretch steek | Bron: Bernina website

Bij deze steek wordt telkens een hele steek naar voren gemaakt en vervolgens een halve steek naar achteren. De steek wordt op die manier ‘dubbel’ of ‘driedubbel’ gestikt en krijgt daardoor extra kracht, stevigheid en stretch.

Het voordeel van deze steek is dat de naad er heel mooi uit ziet. Deze steek wordt daarom vaak gebruikt voor het doorstikken van tricot stoffen. Persoonlijk zet ik de naad wel op een extra grote lengte, omdat dat leidt tot een mooier effect, in mijn ogen. Deze steek kan ook worden gebruikt om zomen te naaien, maar vaak wordt de voorkeur gegeven aan de steek met de tweelingnaald.

Het nadeel van de driedubbele rechte steek is dat deze steek aanzienlijk meer garen verbruikt dan bijvoorbeeld de flauwe zigzag steek. Daarom wordt deze steek vrijwel nooit gebruikt voor naden aan de binnenzijde van de naaicreatie.

 

Naaien met een steek voor de tweelingnaald

 

Zomen worden vaak afgewerkt met een tweelingnaald en bijbehorende steek. Een tweelingnaald maakt twee parallelle rechte steken aan de voorzijde van het kledingstuk en een zigzag steek aan de achterzijde. De parallelle rechte steken aan de voorzijde ziet u op onderstaande foto.

Steek met tweelingnaald | Bron: Bernina website

Bij een tweelingnaald maakt de naaimachine gebruik van drie draden. Twee van de drie draden gebruikt u standaard, namelijk het klosje bovenop uw naaimachine en het spoeltje onder in het spoelhuis. Daarnaast maakt u gebruik van een tweede spoeltje dat u – vaak met behulp van een extra opzetstuk – plaatst aan de bovenzijde van uw naaimachine.

Raadpleeg voor de specifieke instellingen en inrijginstructies altijd uw gebruiksaanwijzing. Per machine kan dit namelijk verschillen.

Een steek met de tweelingnaald ziet er strak en professioneel uit. Door de zigzag steek aan de achterzijde is deze steek bovendien goed rekbaar. Deze techniek is uitermate geschikt voor het afwerken van de zomen van uw kledingstukken.

Een nadeel is wel dat u twee spoeltjes nodig heeft – en dus extra garen. Ook moet u de naaimachine apart inrijgen en een andere naald installeren. Daarom adviseer ik u om de zomen, bij gebruik van een tweelingnaald, altijd als laatst te doen. Hierdoor hoeft u maar een keer de naald te verwisselen en de draden opnieuw in te rijgen.

 

Naaien met een normale rechte steek en Seraflex garen

 

Elastische naden kunt u naaien met een rechte steek, mits u gebruik maakt van Seraflex garen. Dit speciale naaimachinegaren heeft iets van elasticiteit, waardoor ook bij rechte steken de naad rekbaar blijft.

 

Neem wel altijd de volgende adviezen ter harte als u Seraflex garen gebruikt voor het naaien van rekbare naden met een rechte steek.

 • Gebruik de Seraflex garen altijd voor zowel de boven- als de onderdraad
 • De bovendraadspanning moet zo laag mogelijk worden ingesteld – waarbij de naad natuurlijk nog wel goed moet blijven
 • Gebruik een naald voor stretch stoffen bij geweven elastische stoffen en een jersey naald voor tricot stoffen
 • Gebruik een naald met dikte 70 of 80

 

 

Tip 2: Gebruik het juiste naaimachine garen voor rekbare stoffen

 

Om tricot stoffen of stretch stoffen te naaien, heeft u goed naaimachine garen nodig. Het advies is om niet op garen te bezuinigen. Kwaliteit garen zal het uiterlijk van uw kledingstuk en de houdbaarheid en duurzaamheid van uw naden ten goede komen. En het is toch zonde om dure stoffen een goedkoper uiterlijk te geven doordat het garen bijvoorbeeld veel pluist?

Tricot stoffen en stretch stoffen worden het best genaaid met naaimachine garen van 100% polyester. Dit is een allround naaigaren van sterke kwaliteit. Daarnaast zal dit garen in de was ook niet krimpen (in tegenstelling tot katoen naaigaren).

 

Seraflex garen voor het naaien van tricot stoffen en stretch stoffen

 

Wilt u de mooiste kwaliteit steken in uw tricot stof en stretch stof? Gebruik dan het Seraflex garen van Mettler Amann. Dit garen is gemaakt van 100% polyester, heeft een hoge kwaliteit en bevat elasticiteit. Dit betekent dat u met een rechte steek tricot stoffen en stretch stoffen kunt naaien, met behoud van stretch. Daarnaast heeft dit garen een heel mooi uiterlijk en geeft uw zelfgemaakte kleding een mooi uiterlijk.

In onderstaand filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe de draad moet worden ingeregen en hoe de instellingen van de naaimachine moeten worden aangepast. Ook wordt de rekbaarheid van de steek gedemonstreerd. Kijk onderstaand filmpje en overtuig uzelf!

 

 

Tip 3: Gebruik de juiste naaimachine naald voor uw stof

 

Voor elke stof is een ander type naald geschikt. Gebruikt u een andere naald dan geadviseerd? Dan kunt u uw stoffen beschadigen. Voor tricot stoffen is bijvoorbeeld een andere naald geadviseerd dan voor geweven stretch stoffen. Daarom is het belangrijk om te weten met welke stof u precies werkt.

 

Hoe herken ik tricot stoffen?

 

Tricot stoffen zijn gebreid en hebben daardoor de bekende v-structuur. Deze v-structuur kunt u goed zien als u de stof een klein beetje uit elkaar rekt. Lees meer over het herkennen van tricot stoffen in het artikel: stoffenkennis over tricot stoffen.

 

Lees het artikel over tricot stoffen

 

Naalden voor tricot stoffen

 

Veel naaisters gebruiken voor het naaien van tricot stoffen stretch naalden. De steken zullen prima zijn, maar wel zal deze naald uw stof onnodig beschadigen. De stretch naald heeft namelijk een punt op het uiteinde, wat de gebreide (tricot) weefsels doorboort. Kleine gaatjes in uw stof zijn het gevolg.

Jersey of tricot naalden hebben daarentegen een ballpoint uiteinde, waardoor uw gebreide (tricot) stof onbeschadigd blijft. Het lijkt een klein verschil, maar voor de netheid van de naden en het breken van de stof is dit een essentieel verschil. Heeft u jersey naalden in huis? Gebruik deze dan voor het naaien van alle tricot stoffen, zoals katoen tricot stoffen, kinder tricot, baby tricot, paneelstof, boordstof en alpenfleece.

 

Naaien met tweelingnaalden

 

De tweeling steek is een rekbare steek met aan de voorzijde twee parallelle rechte steken en een zigzag steek aan de achterzijde. Om dit effect te krijgen heeft u een tweelingnaald nodig. Deze naald kunt u vaak gewoon in uw machine zetten. Let vervolgens wel op dat u een extra spoeltje garen nodig hebt. Kijk ook altijd even de benodigde instellingen van uw naaimachine na in uw gebruikshandleiding. Let daarnaast op dat u altijd de gewone rechte steek gebruikt als u naait met de tweelingnaald.

 

Naalden voor geweven stretch stoffen

 

Heeft u geen tricot stof maar rekt uw stof wel? Dan heeft u waarschijnlijk een geweven stretch stof, zoals stretch ribstof, stretch katoen of stretch viscose. Om deze stof te naaien dient u gebruik te maken van een stretch naald. Deze naald heeft een puntig uiteinde en kan een klein gaatje maken tussen de weefsels door, waarmee u uw stof netjes kan naaien.

 

Tip 4: Laat uw naaimachine het werk doen

 

Krult uw tricot stof om? Het kan zijn dat u (onbewust) toch wat aan de stof trekt, waardoor de krullen ontstaan. Juist bij tricot stoffen (en dus ook bij French Terry stof, boordstof en alpenfleece) is het belangrijk dat u de naaimachine het werk laat doen.

De naaimachine zal zelf de stof onder de naald doorhalen, middels het transport. Het enige dat u hoeft te doen is de stof begeleiden onder de machine. Hiermee bedoel ik: zorgen dat de stof op elkaar blijft liggen (bijvoorbeeld met wonder clips) en zorgen dat de stof recht blijft gaan. Wijkt de stof een beetje uit? Dan hoeft u alleen een beetje bij te sturen.

Ondanks dat u de stof niet trekt, kan het toch een beetje omkrullen. Dit kan bijvoorbeeld door de druk van het persvoetje gebeuren of het gevolg zijn van gebruik van een boventransport. Geen probleem als dit gebeurt. Het omkrullen zal in de regel meevallen in deze gevallen. De remedie is ook heel simpel: na elke naad strijkt u de naad en de stof in model.

 

Tip 5: Strijken, strijken en strijken…

 

Wilt u een mooi kledingstuk? Uw strijkijzer is uw beste vriend! Strijk na elke naad de naad en de stof in het gewenste model en u zult het verschil ervaren. Strijk bijvoorbeeld de naden open, zodat er geen verdikkingen ontstaan in het naaiwerk en de volgende naden op de juiste plek worden gestikt.

Daarnaast is het advies om de zomen te strijken voordat ze worden genaaid. Dit zal ook een sterke verbetering zijn van de kwaliteit van de zoom.

Met name bij stretch en tricot stoffen is strijken van groot belang om een mooi eindresultaat te verkrijgen. Deze stoffen krullen namelijk van zichzelf wat om bij het naaien. Door de naden direct te strijken, wordt de stof direct in de juiste en gewenste vorm geperst. U zult het verschil zeker ervaren.

 

Tip 6: Werk naden van rekbare stoffen netjes af

 

Tricot stoffen rafelen niet. Dit is het gevolg van het breien van de stof tijdens het productieproces. Let op: geweven stretch stoffen zullen wel een beetje rafelen op den duur.

Ondanks dat tricot stoffen niet rafelen (en de afwerking van naden dus niet primair dient om rafelen tegen te gaan) is het natuurlijk wel veel netter om de stof wel af te werken. Ook zal het kledingstuk in de was netter blijven als de naden wel zijn afgewerkt.

Ook bij het afwerken van naden bij stretch en tricot stoffen is het van groot belang dat de afwerking rekbaar is. Als dit niet zo is, zal de afwerking uiteindelijk kunnen breken. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Stelt u eens voor: heeft u mooie rekbare stof gevonden, naait u de naden met elastische steken of met speciaal elastisch garen, maar knapt de afwerking… Maar hoe kunt u de naden dan het beste afwerken?

Naden van stretch stoffen en tricot stoffen werkt u het best af met een zigzag steek of overlock steek. Als u rekbare naden heeft gestikt, kunt u voor 3 soorten afweking kiezen. Dit zijn:

 1. Naden afwerken met een zigzag steek
 2. Naden afwerken met een overlock steek op de naaimachine
 3. Naden afwerken met een overlockmachine

 

Naden afwerken met een zigzag steek

 

De meest simpele manier om een naad af te werken is om een zigzag steek op de naden te stikken. Dit is een normale zigzag steek, u hoeft hiervoor geen instellingen aan te passen. De zigzag steek is van nature rekbaar. Voor het eindresultaat van deze steek ziet u onderstaande afbeelding van Knipmode.

Afgewerkte naden met zigzag steek | Bron: Knipmode

De zigzag steek zorgt ervoor dat de stof (tot aan de zigzag) netjes blijft. Eventueel rafelen – bijvoorbeeld bij geweven stretch stoffen – zal hierdoor ook worden tegengegaan. Na de zigzag steek is de stof echter niet afgewerkt! Daarom is belangrijk dat u eventuele stofresten na de zigzag steek kort wordt weggeknipt.

 

Naden afwerken met een overlock steek op de naaimachine

 

Op de meeste naaimachines zijn overlocksteken beschikbaar. U kunt ervoor kiezen om de naden met deze steken af te werken. Vervolgens knipt u eventuele stofresten na deze steken weg, gelijk aan de werkwijze van de zigzag steek.

Deze steek is steviger dan de zigzag steek, maar gebruikt ook aanzienlijk meer garen. Daarnaast ziet de steek er mooier uit. Voor het afwerken van naden aan de binnenkant van een kledingstuk wordt echter vaker de zigzag steek gebruikt dan een overlock steek op de naaimachine.

 

Naden afwerken met een overlockmachine

 

Met een overlockmachine of lockmachine werkt u eenvoudig naden meerdraads en stevig af. De naden zien er professioneel uit en overtollige stof wordt door de machine zelf netjes weggesneden. Deze manier van afwerking is zeer stevig en elastisch.

De steken ogen professioneel, zoals op onderstaande afbeelding van Bernina te zien is.

Afgewerkte naden met overlockmachine | Bron: Bernina

Voor het afwerken met een overlockmachine heeft u natuurlijk wel een overlockmachine nodig. Deze machines zijn er in vele prijscategorieën en kwaliteitsklassen. Sommige naaisters zweren bij het werken met een overlockmachine, anderen werken al decennia zonder. In beide gevallen kunt u mooie kledingstukken en naaicreaties maken.

 

Overlockmachine of naaimachine?

 

Soms vragen mensen of ze beter een overlockmachine of een naaimachine kunnen kopen. Het antwoord hierop is afhankelijk van uw situatie.

V: Ik heb al een naaimachine. Op welke machine kan ik het best of mooist mijn naden afwerken?

A: Op beide machines kunt u naden afwerken. Afwerking ziet er het meest professioneel uit op een lockmachine.

 

V: Ik heb nog geen naaimachine of overlockmachine. Welke kan ik het best aanschaffen?

A: Een naaimachine! U kunt namelijk wel afwerken op een naaimachine, maar stikken (zoals doorstikken en zomen naaien) niet op een lockmachine.

 

Tip 7: De allerbeste tip voor het naaien van tricot stoffen en stretch stoffen

 

Het beste advies om tricot stof te leren naaien, is om dit gewoon te gaan oefenen! Gebruik proeflapjes, probeer instellingen van je naaimachine uit en durf fouten te maken – en leer daarvan!

 

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto’s van uw creaties tegemoet!

 

Vindt u nieuwe favoriete stof online

 

Stoffen en fournituren online kopen

 

 

 

Annabel

Annabel

Dit artikel is geschreven in juni 2021 door Annabel.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Zelf naai ik veel voor onze zoons Julian (3) en William (0) in tricot stoffen.

Laat je een berichtje achter met je reactie op dit artikel? Delen mag natuurlijk ook 🙂

Stoffenkennis: Tricot stoffen wat is dat?

stoffen kopen online bij je stoffenwinkel

Tricot stoffen of Jersey stoffen zijn veelgebruikte stretch stoffen

Tricot stoffen leiden vaak tot vragen. Deze stoffen zijn anders dan ‘reguliere’ stoffen, zoals katoen stof, maar wat is dat nu eigenlijk precies: een tricot stof? Op deze en nog veel meer vragen krijgt u antwoord in dit artikel. Wij hopen dat dit artikel u meer inzicht geeft in de eigenschappen, voordelen en nadelen van tricot stof. En mocht enthousiast worden van deze inzichten en graag met tricot stoffen aan de slag willen, neem dan snel een kijkje bij de tricot stoffen in de online stoffenwinkel Stoffenland.

Over tricot is heel veel te vertellen. Daarom publiceert Stoffenland een reeks aan artikelen over tricot stoffen. In dit artikel wordt de vraag behandeld: wat zijn tricot stoffen nu eigenlijk? Ook wordt ingegaan op wat viscose tricot is, wat het verschil is tussen jersey en tricot en wordt antwoord gegeven op de vraag of tricot ook katoen is, of niet. 

 

Tricot stoffen wat is dat?

De term tricot stoffen wordt vaak gebruikt als duiding voor een stofsoort. Eigenlijk omvat deze term veel meer dan dat, namelijk een complete stof categorie! Dit is de categorie van de gebreide stoffen. Deze stoffen worden veel gebruikt voor kleding, rekken lekker mee en zijn voor veel toepassingen geschikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er kwaliteitsverschillen zitten tussen verschillende tricot stoffen en het is daarom relevant om meer te weten over tricot stoffen. Want wat zijn tricot stoffen eigenlijk?

In de eerste paragraaf behandelen we de vraag wat tricot stoffen zijn. Vervolgens wordt beschreven waar deze stoffen aan herkend kunnen worden. Wel zo makkelijk als u in een winkel of op een markt bent. Ook wordt aandacht besteed aan de vragen wat katoen tricot is, wat viscose tricot is en wat polyester tricot is. We sluiten af met het verschil tussen tricot en jersey, gevolgd door de verschillende namen die worden gebruikt om tricot stoffen aan te duiden.

 

Tricot stoffen zijn gebreide stoffen

De naam tricot komt van het Franse werkwoord tricoter, wat breien betekent. Als we spreken over tricot stof hebben we het dus over gebreide stoffen. Waar andere stoffen worden gemaakt middels weeftechnieken, worden tricot stoffen gemaakt met grote breimachines. Pak maar eens een lapje tricot en bekijk deze van dichtbij: u zult de typische v-vormen van breisteken herkennen!Tricot stof wordt gebreid en herken je aan de typische breisteek

 

Waar herken je tricot stoffen aan?


Tricot stoffen zijn vrij eenvoudig te herkennen aan de breistructuur. Pak eens een lapje tricot stof en kijk van heel dichtbij naar de structuur. U zult de kenmerkende V-vormen herkennen in de stof. Mocht u ervaring hebben met breien, komen de V-tjes u waarschijnlijk bekend voor! 

Daarnaast zijn tricot stoffen te herkennen aan de elasticiteit. Doordat de stoffen worden gebreid, rekken ze van nature in zowel de lengte als de breedte. Er bestaan ook tricot stoffen waar geen elastaan, lycra of spandex aan toe is gevoegd. Voor de rek of stretch is dit namelijk helemaal niet nodig. Het is echter ook weer niet zo dan de elastaan, lycra of spandex geen functie heeft. Deze houdt namelijk de stof in model, ook na vele keren gebruiken en wassen.

Heeft u tricot stof zonder elastaan, lycra of spandex? Dan zal de stof wel stretchen in de lengte en de breedte, maar ook zal de vorm er snel uitgaan na een paar wasbeurten. Mits u niet allergisch bent voor deze toevoegingen, is het dus altijd aan te raden om een paar percentage elastaan, lycra of spandex toe te laten in uw stoffen. 

 

Welke motieven of afbeeldingen zijn er voor tricot stoffen beschikbaar?

Tricot stoffen komen met de meest uiteenlopende afbeeldingen voor. Abstracte vormen, dieren, fantasie, vormen, en ga zo maar door. Bedrukte tricot stoffen zijn vaak een mooi uitgangspunt voor unieke kleding, zowel voor baby's als kinderen als volwassenen.

Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van effen tricot stoffen. Deze stoffen kunnen dezelfde kwaliteit hebben als de bedrukte tricot stoffen, maar zijn egaal van kleur. Deze stoffen zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar: voor elk wat wils!

 

Wat is katoen tricot?


Katoen tricot is een gebreide stof waarbij het belangrijkste materiaal katoen is. Katoen stof is afkomstig van de katoenplant en katoen is dus een natuurlijk materiaal. Een veelvoorkomende stofsamenstelling van katoen tricot is 95% katoen en 5% elastaan of lycra. Dit betekent dat 95% van de draden die zijn gebruikt om de stof te breien, katoen betreffen en 5% van de draden elastaan of lycra zijn. Katoen wordt gemaakt van de katoen plant

Ook zijn er op de markt verschillende soorten stof beschikbaar die katoen tricot worden genoemd, maar een andere samenstelling hebben. Bijvoorbeeld stof waarbij het percentage katoen lager is ten gunste van polyester. Maar ook bestaat er tricot stof van 100% katoen. Doordat de katoen draden zijn gebreid zal de stof stretchen in de breedte en de lengte. 

Let altijd op de samenstelling van de stof bij het kopen van stoffen. Bevat uw stof polyester? Dan zal uw stof sneller de neiging hebben om te gaan pillen. Bevat uw tricot stof geen elastaan, lycra of spandex? Dan loopt u het risico dat uw kledingstuk snel aan vorm verliest en gaat lubberen.

 

Kinderstoffen van katoen tricot 

 

Kinderstoffen worden natuurlijk gebruikt om kinderkleding van te maken. Kinderen zijn beweeglijk, spelen veel – en vallen veel. Dat betekent dat de stoffen tegen een stootje moeten kunnen. Ook is het handig dat de stoffen een hoog absorbtievermogen hebben, zodat de kinderen geen last krijgen van zweetplekken in de speeltuin. Daarnaast wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan natuurlijke materialen voor kinderkleding. Om deze redenen is tricot stof voor kinderen vaak op basis van katoen gemaakt.

 

Babystofjes van katoen tricot


Babystofjes worden gebruikt voor het maken van babykleding of de baby uitzet, zoals accessoires. Voor baby's is het belangrijk dat de stoffen soepel zijn, ademend zijn (want baby's kunnen hun eigen temperatuur vaak nog niet zo goed reguleren) en natuurlijk veilig zijn. De soepelheid van tricot stoffen wordt gecombineerd met het ademend vermogen van katoen stoffen. Alle tricot babystoffen zijn op basis van katoen. Daarnaast zijn alle babystoffen bij onze stoffenwinkel Oekotex of GOTS gecertificeerd. Door dit certificaat weet u zeker dat in het productieproces geen giftige stoffen zijn gebruikt, zoals zware verfstoffen.

 

Wat is viscose tricot?


Viscose tricot is een gebreide stof waarbij het belangrijkste materiaal viscose is. Viscose is een kunstvezel die is gemaakt op basis van natuurlijke grondstof cellulose. Cellulose is een wat stroperige vloeistof die uit houtpulp van onder andere pijnboom, beuk en eucalyptus komt. Vervolgens wordt het behandeld met een paar chemische goederen, waarna viscose ontstaat. Die viscose wordt gemaakt tot draden waarmee stof kan worden geweven of gebreid. Bij het breien ontstaat tricot viscose. 

Viscose tricot wordt vaak samengesteld uit meerdere materialen, bijvoorbeeld viscose en elastaan of lycra. Hoe hoger het percentage elastaan of lycra, hoe meer rek u kunt verwachten in uw stof. Let bij viscose tricot ook altijd goed op het gewicht. Sommige stoffen hebben een heel laag gewicht (zogenaamde fladderstofjes). Het spreekt voor zich dat dunnere stofjes voor andere doeleinden worden gebruikt dan dikkere stoffen.

 

Wat is polyester tricot?


Bij polyester tricot stof bestaat het belangrijkste materiaal uit polyester. Polyester is een synthetische materiaal dat ontstaat uit een chemische reactie tussen ethyleen glycol, een stof op basis van olie, en terephthalic acid. Polyester is daarmee een soort plastic. De draden die worden gewonnen uit dit chemische proces, worden gebruikt om stof te breien. 

Het is echter niet eenduidig te stellen of polyester stoffen beter of slechter zijn dan katoen of viscose stoffen. Voordelen van polyester stoffen zijn dat ze niet snel kreuken, op lage temperaturen schoon wordt bij het wassen, kleurvast is en kan worden gerecycled. Nadelen van polyester stoffen zijn dat ze worden gemaakt op basis van aardolie, bij het verven gebruik moet worden gemaakt van zware kleurstoffen (vervuilend) en bij het wassen microplastics in het water terecht komen. 

Al met al wordt voor kinderkleding en babykleding weinig gebruik gemaakt van polyester stoffen, voornamelijk vanwege de plastic aard van de stof en de zware kleurstoffen die worden gebruikt bij het verven van de stof. 

 

Wat is het verschil tussen tricot en jersey?


Tricot stof en jersey stof zijn begrippen voor exact dezelfde stof, alleen de naam verschilt. Beide bedoelen gebreide stoffen. De namen tricot stof en jersey stof worden weleens door elkaar heen gebruikt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat het misschien over verschillende stofsoorten gaat. Maar niets is minder waar: het is gewoon dezelfde stof met een andere naam. Kortom, of nu de naam tricot of jersey wordt gebruikt, in beide gevallen wordt  bedoeld dat de stof is vervaardigd middels breitechnieken (in plaats van weeftechnieken).

Tricot komt van het Franse werkwoord Tricoter. De naam ‘tricot’ wordt daarom veel gebruikt in Franstalige landen, zoals Frankrijk en België. Ook in Nederland wordt het woord tricot vaker gebruikt dan het woord jersey.

Jersey is de Engelstalige benaming voor gebreide stof. Wereldwijd is Jersey de meest gebruikte benaming voor alle gebreide stoffen. Denk aan Engeland, Duitsland, Spanje, Amerika, Polen, enzovoorts. Mocht u ergens op een buitenlandse site stoffen aan het shoppen zijn, en u komt benamingen tegen als ‘Jersey’, ‘Jersey 4-way stretch’ of iets anders met de naam jersey erin, weet dan dat hiermee dezelfde stoffen worden bedoeld als die in Nederlandse stoffenwinkels en online stoffenwinkels worden aangeduid met het begrip tricot stof.

 

Andere benamingen voor tricot stof

Omdat met de term tricot stoffen alle gebreide stoffen worden bedoeld, is tricot stof eigenlijk meer een categorie stoffen dan een specifieke stofsoort. Zow4el in Nederlandstalige landen als internationaal worden verscheidene namen gebruikt om de categorie gebreide stoffen te benoemen. Hiermee wordt echter altijd dezelfde categorie bedoeld! Denkt u bijvoorbeeld aan termen als:

 • Gebreide stof
 • Knitted stof (knitted is Engels voor gebreid)
 • Jersey stof (internationaal meest gebruikte naam)
 • 4-way stretch stof 
 • Stretch stof (let op: het kan hier ook gaan om geweven stof waar elastaan of spandex aan is toegevoegd)
 • Jogging stof of sweat stof (dikke, gebreide stof)
 • French Terry stof of summer sweat stof (dikkere gebreide stof, maar dunner dan jogging)
 • Paneelstof (in tricot of French Terry) – Tip: lees ook ons artikel over het verwerken van paneelstof


Jogging en French Terry stof zijn een bijzondere variant op de tricot stof. Deze stoffen zijn wat dikker. Als u goed kijkt ziet u echter de v-structuur in de stof. Ook rekt de stof van nature in zowel de lengte als de breedte. Wilt u dus dikkere tricot stof gebruiken voor kinderkleding? Overweeg dan ook French Terry kinderstof.

 

Is tricot ook katoen?

Tricot stof is niet gelijk aan katoen stof, maar kan wel bestaan uit katoen stof. Dan krijg je katoen tricot stof. Deze stof is gebreid van katoen draden – draden die zijn gewonnen uit de katoen plant. Van de draden uit de katoen plant, kan ook stof worden geweven. Geweven stoffen (denk bijvoorbeeld aan poplin katoen stof, katoen twill en keper katoen) hebben door het productieproces niet automatisch rek of stretch. 

Het volgende artikel gaat over het verwerken van tricot stoffen. Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto's van uw creaties tegemoet!

 

Bestel stoffen bij stoffenwinkel online

De mooiste stoffen vindt u bij uw stoffenwinkel online

Annabel

Annabel Laurenssen

Dit artikel is geschreven in juni 2021 door Annabel.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Dit artikel heb ik geschreven om anderen te inspireren en kennis over te brengen over tricot stoffen. Zeker bij online kopen van stoffen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Zelf naai ik veel voor onze zoons Julian (3) en William (0) in tricot stoffen.

Laat je een berichtje achter met je reactie op dit artikel? Delen mag natuurlijk ook 🙂

Fijn dat je er bent! Stoffenland gebruikt cookies om de website te verbeteren en je voorkeuren te onthouden.